B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Dimljeni svinjski vrat s prilogom od jabuka

autor: Gomex | 18.05.2023
Dimljeni svinjski vrat s prilogom od jabuka

Kada pomislimo na kombinaciju mesa i voća, možda ne očekujemo posebno ukusnu gastronomsku avanturu, ali taj spoj donosi ne samo interesantne ukuse, već i zdravstvene benefite!

Kombinacija mesa i voća

U nekim kuhinjama, pomenuti miks se praktikuje već hiljadama godina… Na primer, u arapskom svetu, jagnjetina se peče sa suvim šljivama, dok se u afričkoj kuhinji često koriste mango i papaja kao sastojci uz meso. U indijskoj kuhinji, kari piletina sa ananasom je omiljeno jelo... Takođe, jedan od najpoznatijih specijaliteta koji kombinuje meso i voće je pečena ćurka sa brusnicama, koja je neizostavna na trpezama tokom američkog Dana zahvalnosti. Još jedna čuvena kombinacija su pečeni svinjski kotleti sa jabukama. Ovo jelo je toliko ukusno da je svoje mesto pronašlo u jelovnicima mnogih restorana širom sveta…

Dimljeni svinjski vrat s prilogom od jabuka

Sastojci:
500g dimljenog svinjskog vrata, 3 glavice ljubičastog luka, 2 jabuke, 1 kašika jabukovog sirćeta, 1 kašika senfa, 250ml goveđeg bujona, 125g pirinča, ulje, so i biber (po ukusu).

Priprema:
Svinjski vrat operite, osušite i isecite na komade debljine do 1cm. Ljubičasti luk narežite na kolutove, a jabuke oljuštite i isecite na kriške. Zagrejte ulje u tiganju, pecite meso par minuta, sa obe strane. Zatim izvadite meso i prekrijte ga aluminijumskom folijom kako bi ostalo toplo. U tiganj (u kom ste pekli meso) ubacite ljubičasti luk, jabuke, kašiku senfa i jabukovo sirće. Malo prodinstajte i dodajte goveđi bujon. Ukoliko nemate bujon, možete dodati i kuvanu goveđu ili pileću supu, bez rezanaca. Začinite solju i biberom, pa kuvajte tako 10-ak minuta sa otvorenim poklopcem. Umešajte skuvani pirinač i ne zaboravite da proverite da li je dovoljno slano…