Sudeći po istraživanjima, čokolada je u svom osnovnom, tečnom obliku (i bez slasti), korišćena još od strane Maja, pre 3500 godina, na prostoru Centralne Amerike…
Osim Maja, piće od čokolade pripremali su i Asteci. Kako se navodi u istorijskim spisima, osvajač Meksika, Španac Ernan Kortes, primetivši naviku astečkog cara Montezume da konzumira čokoladni napitak, odlučio je 1528. da čokoladu predstavi španskom kralju Karlu V.
Nedugo zatim, Španija je držala monopol u proizvodnji čokolade za potrebe tadašnjeg evropskog tržišta. U to vreme, čokolada dobija sasvim novi ukus, i to zbog novog sastojka - šećerne trske. Španski vojnici su prvi u Evropi počeli da pripremaju čokoladu. Dodavali su joj šećer i cimet, ali su je i dalje konzumirali kao piće. Magija čokoladnog napitka se brzo proširila „starim kontinentom“, obuzimajući prvo vlastelu i plemiće, a potom i ceo svet.
Prva prodavnica čokolade otvorena je u Londonu 1657. godine, pod nazivom „Kuća čokolade“. To je bilo mesto gde se točio sve popularniji napitak. Tek tokom ranog devetnaestog veka, holandski hemičari su našli način da čokoladi daju tvrd oblik kakav znamo danas.
Sastojci:
Za koru: 4 jajeta, 150g šećera, 200g mlevenih lešnika, 1 prašak za pecivo, 2 kašike mlevenog Plazma keksa.
Za fil: 6dl mleka, 6 kašika brašna, 250g margarina, 150g šećera, 2 jajeta, 350g tamnog eurokrema.
Priprema:
Odvojite belanca, pa ih sa 50g šećera umutite u čvrst sneg. Posebno umutite žumanca sa šećerom. Sjedinite smesu od žumanaca sa penom od belanaca, dodajte mlevene lešnike, prašak za pecivo i mleveni keks i polako promešajte varjačom. Tepsiju obložite papirom za pečenje, sipajte u nju pripremljenu smesu za koru i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 20 minuta. Za fil, u šerpu sipajte 5dl mleka i kuvajte dok ne proključa. Jaja sa šećerom umutite posebno, dodajte 1dl mleka i brašno, pa promešajte, sipajte u provrelo mleko i nastavite sa kuvanjem uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. U ohlađeni fil dodajte penasto umućeni margarin i tamni eurokrem. Zatim sve umutite mikserom. Fil premažite preko kore, dekorišite po želji. Služite ohlađen kolač sečen na kocke.