B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Grčka musaka osvojila svet

autor: Gomex | 19.05.2022
Grčka musaka osvojila svet

Danas ceo svet zna za musaku, a sve je počelo tako što su Englezi taj naziv čuli od Grka, Grci i ostali balkanski narodi ga preuzeli od Turaka, dok su ga Turci pozajmili od Arapa…

Tradicionalno, musaka je jelo od patlidžana. Priprema se na Balkanu i na Bliskom istoku, dok se na zapadu smatra da je to izvorno grčko jelo. 

Varijacije musaka

Grčka musaka se sastoji iz slojeva patlidžana, mlevenog ovčijeg mesa i paradajza. Sve je preliveno belim umakom i pečeno je u pećnici. U bosanskoj, srpskoj, bugarskoj i rumunskoj kuhinji, musaka se uglavnom pravi sa krompirom umesto patlidžana. U tom slučaju, krompir se zaliva umućenim jajima (umesto belim umakom na bazi maslaca i brašna koji je razređen mlekom ili pavlakom). Postoje brojne verzije musake, u zavisnosti od povrća koje se koristi, pa tako, pored navedenih, imamo i musaku od karfiola, tikvica, spanaća, boranije, kelja, prokelja, zelene salate…

Veruje se da je savremenu musaku osmislio Nikolaos Celementes u ranom 20. veku. Slavni grčki kuvar studirao je i radio po celoj Evropi, gde je sopstvene adaptacije dva jela, musake i pasticija, promovisao kao nacionalno jelo.

Musaka je izuzetno hranljiva

Musaka je starinsko jelo, a većina takvih jela izuzetno je hranljiva. Kada je reč o njihovom uticaju na zdravlje, tu je pre svega važan kvalitet sastojaka koji se koriste za pripremu. Što se tiče krompira, osnovnog sastojka musake na našim prostorima, on je sjajan izvor kalijuma, minerala koji pomaže rad i funkcije mišića. Takođe, krompir sadrži rezistentni skrob, posebnu vrstu ugljenih hidrata koja se u probavi koristi kao hrana za dobre sojeve bakterija. Nakon jela, site i zahvalne bakterije proizvode masne kiseline kratkog lanca, čuvene po smanjenju masnih naslaga i dobrom uticaju na opšte zdravlje organizma.

Srbi su u kulinarskoj literaturi zapisani kao stari uživaoci musake. U knjigama iz Vukovog doba kaže se da je musaka „jelo od iseckanog ili mlevenog mesa, krompira, patlidžana, s drugim namirnicama i začinima. Musaka se isto tako gotovi s tikvicama, listovima presnog i kiselog kupusa, kelja, spanaća, lozovog lista”. 

Musaka sa suvim vratom

Sastojci:
1,5kg krompira, 300g suvog vrata, 1l kiselog mleka, 200ml kisele pavlake, 3 manje glavice crnog luka, so i suvi biljni začini (po ukusu), malo ulja, susam za posipanje

Priprema: 
Krompir oljuštite, narežite ga na kolutove i skuvajte. Luk iseckajte i upržite na malo ulja. Pomešajte pavlaku i kiselo mleko, pa im dodajte uprženi luk. Dve kašike ove smese stavite na dno vatrostalne posude i podmažite. Poređajte red krompira i začinite, a preko stavite red suvog vrata. Premažite smesom od kiselog mleka. Ponovite postupak i na kraju poređajte red krompira, pa premažite ostatkom smese. Pospite susamom, pokrijte folijom i stavite da se peče na 180 stepeni. Kada krompir omekša, uklonite foliju i pustite da se lepo zapeče. U poslednjem premazivanju možete dodati i jaje.