B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Humus ukus i miris Bliskog istoka

autor: Gomex | 05.03.2020
Humus ukus i miris Bliskog istoka

Kod nas se uglavnom koristi kao namaz, ali je moguće iskoristiti ga i kao sastojak za spremanje raznih jela. Odličan je izbor za sve koji vode računa o zdravoj ishrani, ali i za one koji vole ukusne brze obroke. Humus je svakako jedna od namirnica koje se odlično uklapaju u svaki životni stil.

Najzdraviji namaz na svetu

Ovaj namaz je zdrav i kremast, a sastoji se od leblebija, limunovog soka, susamove paste i belog luka. S obzirom na to da sva četiri sastojka humusa predstavljaju izvor važnih nutrijenata, jasno je zašto je ovaj namaz dobio epitet „najzdravijeg na svetu“. Ako bi trebalo da ga definišemo, nećemo pogrešiti ukoliko kažemo da je u pitanju bezglutenski niskokalorični proizvod sa visokim sadržajem proteina i zdravih ugljenih hidrata. Mnogi nutricionisti preporučuju da ovaj specijalitet bude sastavni deo vaše redovne ishrane, kao i ishrane vaše porodice. 

Takođe sadrži i visok procenat gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i vitamina E. Bogat je izvor vlakana i proteina, a sadrži nizak procenat masti. Humus je jednostavan za upotrebu i može biti odličan kao umak, preliv za salatu ili pastu, ili kao prilog uz meso i ribu. Naročito je popularan među veganima i vegetarijancima. Ipak, da sve ovo ne bi zvučalo suviše naučno, bitno je dodati da njegova popularnost izvan granica Bliskog istoka i Mediterana (odakle prvobitno potiče) ne bi bila toliko velika da nije njegove ključne karakteristike – izuzetno je ukusan!

Pasta sa humusom i tikvicama

Sastojci:

450g testenine, 200g hummus namaza, 150g grilovane piletine, 5-6 komada čeri paradajza, 1 manja tikvica, malo maslinovog ulja

Priprema:

Zagrejte tiganj u koji ste prethodno sipali malo maslinovog ulja, zatim dodajte sitno iseckanu piletinu. Posle 10-ak minuta dodajte sitno seckanu tikvicu i čeri tomato. Sve zajedno kuvajte još desetak minuta. U međuvremenu skuvajte pastu u koju ćete dodati prženu piletinu i povrće. Na kraju dodajte humus i sve dobro promešajte.