B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Jedete li tunjevinu?

autor: Gomex | 29.07.2021
Jedete li tunjevinu?

Redovno (ne preterano) konzumiranje mesa tune može imati izuzetne zdravstvene benefite po vaš organizam. Tunjevina ima blagotvoran uticaj na srce i krvne sudove, kao i na stvaranje mišićne mase zbog svog sadržaja proteina, međutim, to nisu jedine dobrobiti koje nam donosi tuna.

Mnogo je zdravstvenih blagodeti u jednoj konzervi tunjevine. Zvuči kao zen mudrost, ali je i velika istina. S obzirom na tradicionalne navike prosečnog potrošača kod nas, riblje meso se konzumira izuzetno retko. Takođe možemo konstatovati da je konzumiranje sveže tunjevine u odnosu na konzerviranu, daleko kvalitetnije. Ipak, konzervirana tuna je najpristupačniji izvor zdavstvenih benefita toplih mora kod nas.

Konkretno, to je realtivno jeftin izvor proteina. Takođe se tunjevina na ovaj način čuva dugo vremena. Neke marke mogu trajati 2-5 godina. Ako želite da smršate, konzervirana tunjevina je dobra opcija jer ima malo kalorija, a istovremeno puno proteina. Dijeta sa visokim sadržajem proteina povezana je sa prednostima za mršavljenje, uključujući povećani osećaj sitosti i smanjenu žudnju za hranom.

Tuna je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala

Tuna se smatra dobrim izvorom omega-3 masnih kiselina. To su dijetetske masti koje su korisne za zdravlje srca, oka i mozga. Konzumiranje konzervirane tunjevine je jednostavan način za povećanje omega-3 u vašoj ishrani. Vrste i količine masti mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste konzervirane tunjevine koju odaberete, pa pročitajte etikete ako želite da uporedite brendove.

Pored zdravih masti, konzervirana tuna je takođe dobar izvor nekoliko vitamina i minerala, posebno vitamina D i selena. Konačno, uprkos konzerviranju, mnoge marke tunjevine su minimalno obrađene, sadrže samo tunjevinu, vodu ili ulje i so. Neki brendovi takođe mogu dodati začine ili čorbu za dodatni ukus.

Izlovljavanje tune na Havajima počinje u decembru, pa je tad idealno za degustiranje sveže tune. U Japanu na ribljim pijacama, kilogram svežih primeraka ove ribe dostižu cenu i po nekoliko hiljada dolara. Ovo je samo dokaz koliki značaj sveža tuna ima u različitim kuhinjama sveta. 

Zbog činjenice da u proseku imamo retku mogućnost da je jedemo drugačije osim u konzervi, tunu svakako treba konzumirati kad god nam se ukaže prilika.

Sveža tunjevina se koristi uz dodatak svežeg povrća i salata a često u kombinaciji i sa voćem. Sveža tuna se ne može nabaviti tokom cele godine pa se iz tih razloga, čak i u područjima njenog staništa duboko zamrzava. Zamrznuta može da stoji i godinama.

Tuna burger

Sastojci:

3 konzerve (170g) tunjevine, 3 kašike majoneza, 2 kašike seckanog peršunovog lista, 3 kašike hlebnih mrvica, 1 kašikica senfa, po volji biber i so i par kašika maslinovog ulja za prženje.

Priprema:

Dobro ocedite tunjevinu od vode i stavite je u činiju. Dodajte majonez, hlebne mrvice, seckani peršunov list, senf, biber, so. Ne treba dodavati puno soli, jer je tunjevina već slana. Najbolje prvo probajte, pa solite po potrebi. Sve to dobro promešajte da se sjedini i podelite na četiri dela. Oblikujte četiri deblja burgera. U posudi za pečenje ugrejte malo maslinovog ulja i pecite burgere po par minuta sa svake strane ili dok ne dobiju finu smeđu boju. Servirajte ih u pecivu za burgere, uz dodatak tartar umaka, majoneza, zelene salate, paradajza, luka ili povrća po želji.