B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kako da napravim svoj rižoto?

autor: Gomex | 30.07.2020
Kako da napravim  svoj rižoto?

Rižoto je jedan od omiljenih italijanskih specijaliteta, a recepti za njegovu pripremu variraju u zavisnosti od podneblja, ponekad čak i od domaćinstva do domaćinstva.

Kako do savršenog rižota

Ovo naizgled skromno jelo može ispasti loše na mnogo različitih načina: prekuvan pirinač, nekuvan pirinač, bljutav ukus, previše tečan - najčešći su rezultati koje postižu neiskusni kuvari. Ipak, ne dozvolite da vas to obeshrabri. Rižoto se kuva oko 30 minuta, a kad savladate još nekoliko trikova, steći ćete znanje za pripremu brzih i ukusnih varijacija za svakodnevne obroke. Osnovna namirnica za rižoto je pirinač, pa je veoma važno da odaberete pravu vrstu. Arborio, Carnaroli i Vialone Nano su najbolji izbor, jer upijaju i do pet puta više tečnosti nego običan pirinač, što čini da u kuvanju dobiju bogatu, kremastu teksturu.

Od ovih vrsta se dobija lagan i blag rižoto. Tradicionalni rižoto je rastresit i dovoljna je mala količina u tanjiru. Može biti lagani ručak ili večera, ali i nešto nalik prilogu. U danima kada nemate puno vemena ili ne želite da provedete mnogo vremena u kuhinji, rižoto sa tunjevinom je pravi izbor. Ovaj rižoto takođe spada u posne obroke, pa se može pripremati i u periodu posta.

U 9. veku, Arapi su osvojili Siciliju i sa sobom doneli pirinač (ali i druge namirnice kao što su spanać i badem). Danas je pirinač najpopularniji na severu Italije, posebno u pokrajini Vento, gde zauzima počasno mesto u kuhinji i obavezan je sastojak izuzetno popularne čorbe “minestrone”. Jela od pirinča, prvenstveno supe i rižoto, omiljena su i u Lombardiji, još jednoj severnoj pokrajini. Najpoznatija italijanska verzija rižota je „rižoto na milanski način“, koji je začinjen šafranom i koji se obično služi kao prilog glavnim jelima.

Rižoto sa tunjevinom

Sastojci:

100g pirinča dugog zrna, dve paprike babure, 1 mala konzerva kukuruza (ili bareni šećerac), 100g graška, 1 konzerva tunjevine u komadima, maslinovo ulje, so, biber, peršun

Priprema:

Operite pirinač, stavite ga da provri u slanoj vodi. Ocedite vodu i ostavite da se ohladi. Operite i očistite paprike i isecite ih na sitne kvadrate. Pomešajte kuvani pirinač sa paprikama, dodajte kukuruz i izgnječite tunjevinu, pa i nju dodajte. Dodajte so i biber, kao i seckani peršun. Na kraju, poprskajte maslinovim uljem i izmešajte. U ovom rižotu možete koristiti i piletinu.