B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kako pivo obogaćuje ukus mesa?

autor: Gomex | 18.03.2021
Kako pivo obogaćuje ukus mesa?

Osim što posebno oplemenjuje ukus hrane u koju se dodaje, kada se koristi kao marinada, pivo može imati i povoljan učinak na zdravlje.

Marinada smanjunje nastanak štetnih jedinjenja

Naime, marinada pomaže da se upotpuni ukus, poveća sočnost i poboljša tekstura pohovanog, prženog ili pečenog mesa i ribe, a ujedno pruža i zdravstvene prednosti. Termička obrada na visokim temperaturama podstiče stvaranje štetnih jedinjenja - policikličnih aromatskih ugljovodonika (PAH) i heterocikličnih amina (HCA), koji se ne javljaju kod hrane spremane na temperaturama nižim od 120 stepeni. Te skupine jedinjenja uglavnom imaju mutageno delovanje i klasifikuju se kao kancerogene, jer utiču na promene molekula DNK, a dobra vest je da se ne treba potpuno odricati ovako pripremljenih jela, jer mariniranje mesa i ribe u pivu može ozbiljno smanjiti nastanak štetnih jedinjenja. 

Istraživanje sprovedeno 2014. godine pokazalo je da se mariniranjem mesa u crnom pivu stvaranje štetnih jedinjenja može smanjiti za 53%. Novo istraživanje objavljeno naredne godine pokazalo je da najznačajniji učinak na smanjenje stvaranja problematičnih jedinjenja zaista imaju tamna piva, ali su sasvim zadovoljavajući učinak pokazale i druge vrste piva. 

Alkohol ima značajno nižu tačku ključanja od vode, te stoga brzo isparava, a u jelu ostavlja karakteristične ukuse i arome. Često se koristi kao zamena za deo vode u čorbama, gulašima, umacima i bujonima, jer pruža još puniji ukus. Bitno je samo dobro uravnotežiti ukuse i odabrati prave kombinacije.

Zanimljivi su rezultati istraživanja koje se bavilo poređenjem upotrebe vina i piva u svrhu mariniranja. Zaključci su pokazali da, iako su i vino i pivo odlični u smanjenju određenih vrsta štetnih jedinjenja, pivo ipak daje bolje rezultate.

Oslić u sosu sa pivom

Sastojci:

600g oslića, 250ml piva, 200g brašna, 1 kašičica slatke začinske paprike, 1 kašičica suvog biljnog začina, ulje, brašno i prezle

Priprema:

U odgovarajućoj posudi sjedinite 200g brašna, suvi biljni začin i slatku začinsku papriku. Dodajte pivo i sve izmešajte kako bi se sastojci sjedinili. Ribu odmrznite, isecite na duže komade i stavite na kuhinjski papir da se dobro ocedi. Uvaljajte u brašno, zatim u sos i na kraju u prezle. Pržite na zagrejanom ulju dok ne porumeni sa obe strane. Odlažite na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak masnoće. Servirajte i poslužite uz pomfrit (ili prilog po želji).