B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kao šlag na tortu

autor: Gomex | 17.03.2022
Kao šlag na tortu

Pripremanje torti i kolača ima dugačku istoriju. Prve pečene poslastice pravljene su od brašna i meda, smesi su često dodavana jaja, mleko ili mast, pa se ona uvećavala prilikom pečenja. Nije ni čudo da je granica između kolača i hleba, torte i biskvita bila gotovo nevidljiva…

Istorija šećera

Pre nego što je šećer zavladao svetom, med je bio kralj među slatkim namirnicama. U osnovi, bilo koji deo Evrope, Afrike ili Azije koji nije pokriven ledom gajio je pčele, a samim tim bilo je i meda. Činjenica je da su poslastice bile popularne još u poznom srednjem veku, o čemu svedoči podatak kako se u kulturu srpske ishrane uvodi nova namirnica – šećer. U Evropu ga donose krstaši, pa ova popularna namirnica svoje mesto pronalazi na kiparskoj trpezi davne 1291. godine, dok na trpeze Španije i Sicilije stiže posredstvom Arapa.

Ako se vratimo u daleku prošlost, srešćemo se sa podatkom kako su Arapi bili majstori za pravljenje šećera. Oni još 650. godine počinju da ga shvataju ne samo kao lek ili začin, već kao retku poslasticu za kraljevske porodice i najbogatije. Kombinuju ga sa mlevenim bademima kako bi stvorili lepljivi slatkiš koji je i danas popularan – marcipan, a raskošne šećerne skulpture postaju redovni deo raskošnih zabava. 

Kada je šlag postao popularan

U vreme Austrougarske, u Beču i Budimpešti, pite su bile izuzetno popularne. Pita sa jabukama je bila apsolutni hit… Te pite su bile vrlo hrskave, sa sočnim punjenjem, ali sa minimalnom količinom šećera, te se neko dosetio i uz pecivo servirao šlag, kako bi upotpunio ugođaj. Ispostavilo se da je ta poslastica stekla status svojevrsne atrakcije i pomenuta kombinacija se veoma brzo proširila celom Evropom, pa i svetom…

Šlag je danas popularan dodatak voćnim salatama i desertima kao što su pite, kolači, torte, sladoledi, šejkovi, vafli, pudinzi... Služi se i uz kafu, posebno u tradiciji bečke kafane, gde je kafa sa šlagom poznata kao “Melange mit Schlagobers”. 

Sam proces pravljenja šlaga bio je poznat još starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima. Međutim, tek u 16-om veku šlag stiče poseban status, jer se u to vreme služi samo na dvorovima širom Francuske i Italije…

Ledeni breg

Sastojci:

300g plazma keksa, 400ml mleka + 200ml mleka za umakanje, 300ml slatke pavlake, 2 kesice pudinga od vanile, 8 kašika šećera, 4 kašike gustina, 1 vanilin šećer, 100g margarina, 1 banana, 2 žumanca, šlag i rendana bela čokolada za dekoraciju.

Priprema:

Pomešajte slatku pavlaku i mleko, dodajte vanilin šećer, pa stavite da se kuva na pari. Kada se mleko dobro zagreje, dodajte puding, prosejan gustin, šećer i žumanca. Mešajte sve vreme, da se ne bi napravile grudvice. Kada je fil gotov, ostavite ga sa strane da se ohladi. Bananu sitno iseckajte i umutite sa margarinom, dok smesa ne postane penasta. Ohlađen fil postepeno dodajte u margarin i mutite na najvećoj brzini dok se sve lepo ne sjedini. Počnite sa ređanjem plazma keksa koji ste prethodno umakali u mlako mleko sa vanilin šećerom. Na dno uskog kalupa ide keks po dužini 4x4, pa fil, zatim 3x4, pa fil, onda 2x4, fil i na kraju se po dužini poređaju 4 keksa i nanese fil koji se svuda rasporedi. Dobićete oblik sličan piramidi. Tortu je najbolje ostaviti da odstoji preko noći, a pre služenja je ukrasite šlagom i rendanom belom čokoladom.