Kikiriki je odličan izvor proteina, vlakana, minerala, gvožđa, cinka i vitaminima E i K, ali i sjajan dodatak kolačima.
Kikiriki je izuzetno bogat mnogim esencijalnim nutrijentima: proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima. U 100 grama kikirikija ima oko 570 kalorija. Od tih 100 grama, četvrtinu čine proteini.
Kao i svo orašasto voće, kikiriki je cenjen zbog svojih masnoća, kojih na 100 grama ima oko 49 grama. Pola od ukupnih masti su monozasićene (24–25 grama), a polinezasićenih masti ima oko 15 grama. Obe grupe masti su jako bitne za organizam i zdravlje, a monozasićene su najkvalitetnije koje se nalaze u hrani. Kikiriki ne sadrži holesterol.
Ugljenih hidrata ima oko 16 grama, te je savršen za večernje grickanje. Radi se o vrlo kaloričnoj namirnici, koja je istovremeno kvalitetna i zdrava. Stoga, jedite kikiriki često, u umerenim količinama!
Interesantno je da konzumacija kikirikija umanjuje mogućnost dobijanja neželjenog viška kilograma. Iako je vrlo kaloričan i koristan za kardiovaskularno zdravlje, mnoge osobe ga izbegavaju, jer se plaše dobijanja neželjenih kilograma. Ipak, studije su pokazale da osobe koje jedu kikiriki ili drugo orašasto voće dva puta sedmično - imaju znatno manji rizik od debljanja u odnosu na one koji ga ne jedu.
Sastojci:
200g kikiriki putera, 100g meda, 1 kašičica ekstrakta vanile, 300g pirinčanih pahuljica, 150g crne čokolade, 2 kašike kokosovog ulja.
Priprema:
U dublju posudu sipajte kikiriki puter, dodajte med i ekstrakt vanile, pa sve dobro promešajte i sjedinite. U dobijenu masu umešajte pirinčane pahuljice i sve dobro i ravnomerno sjedinite. U tepsiju stavite pek papir, pa na njega postavite dobijenu masu i ravnomerno je rasporedite. Stavite u frižider da se stegne.
Otopite crnu čokoladu sa kokosovim uljem. Izvadite kolač iz tepsije i isecite ga na štangle. Svaku štanglu umočite donjom stranom u čokoladu, pa je tako stavite na pek papir. Upotrebite kašiku za prelivanje štangli čokoladom. Ohladite u frižideru da se sve stegne i ukrasite lomljenim kikirikijem.