B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kikiriki u redovnoj ishrani

autor: Gomex | 26.08.2021
Kikiriki u redovnoj ishrani

Kikiriki je povrće koje se ubraja u porodicu mahunarki, iako ga mnogi smatraju orašastim plodom. Poreklom je iz Južne Amerike, a u Evropu je stigao u 15-om veku. Za ishranu se koristi seme bogato proteinima, vlaknima, gvožđem, cinkom i mnoštvom vitamina...

Iako je najpoznatiji kao grickalica, kikiriki se u kulinarstvu koristi na različite načine - kako za pripremu “slaniša”, tako i za poslastice…

Kikiriki u kulinarstvu

Što se tiče pripreme slanih jela, kikiriki se odlično slaže sa različitim vrstama mesa - piletinom, svinjetinom i junetinom... Jedno od najpoznatijih jela sa kikirikijem potiče iz jugoistočne Azije i u pitanju je “satay” (poznat i kao piletina u umaku od kikirikija). Puter od kikirikija se takođe dodaje u prelive za salate i savršeno se slaže sa krompirom, šargarepom, avokadom i paradajzom.

Odičan je i za pripremu torti i kolača. Prilikom pripreme poslastica, kikiriki puter se slobodno može dodati umesto običnog maslaca. On može biti i sjajan preliv za sladoled, a osim sa čokoladom, izvrsno se slaže sa ukusima kao što su kokos i banana. Ukoliko ste ljubitelj “smutija”, savetujemo vam da dodate kašičicu putera od kikirikija, jer će na taj način vaš zdrav napitak biti dodatno energetski obogaćen. Ukus će biti intenzivniji, a vi ćete duže biti siti. 

Nutrijenti koje nalazimo u kikirikiju, uključujući folnu kiselinu, fitosterole, fitinsku kiselinu i resveratrol imaju uticaj na smanjenje rizika od razvoja nekih vrsta karcinoma. Istraživanja su pokazala da šaka kikirikija dva puta na dan smanjuje rizik od razvoja karcinoma creva za čak 58% kod žena i 27% kod muškaraca. Uzimajući hranu koja sadrži veću količinu niacina (koga u kikirikiju ima u izobilju), za 70% je manja verovatnoća da se razvije Alchajmerova bolest.

Ova mahunarka je bogata oleinskom kiselinom, koju nalazimo i u maslinovom ulju, a takođe je bogata i antioksidansima. Na primer, pečeni kikiriki je po količini antioksidansa znatno bogatiji od jabuke, šargarepe i cvekle. Takođe, kikiriki ima pozitivan učinak na zdravlje srca. Poznato je da snižava nivo holesterola i da je bogat vitaminom E, ključnim za zdravu kožu i kosu.

Mafini sa kikirikijem

Sastojci:

6 jaja, 2 supene kašike tečne čokolade, 1 supena kašika kikiriki putera, 1 supena kašika šećera, 1 supena kašika instant kafe, 4 supene kašike brašna, 2 supene kašike pečenog, oljuštenog, isečenog kikirikija, 1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanile

Priprema:

Odvojite žumanca, a belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca pomešajte sa šećerom i čokoladom, pa u njih dodajte kikiriki puter, vanilu, kafu, brašno i prašak za pecivo. Umutite tako da dobijete homogenu smesu u koju ćete dodati belanca. Mutite ručno i ovom smesom napunite kalupe za mafine. Pospite sitno isečenim kikirikijem i pecite na 200 stepeni, oko 20 minuta.