U dve kašike semenki maka nalazi se 3-4 grama dijetetskih vlakana, što čini 14 odsto preporučenog dnevnog unosa za žene i 9 odsto za muškarce. Dovoljan unos vlakana odgovoran je za bolju pokretljivost creva, sprečavanje zatvora, ali i regulaciju i spuštanje nivoa holesterola u krvi.
Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu.
Mak usporava razvoj multiple skleroze, štiti kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak i zgrušavanje krvi. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres.
Seme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara). Nalazi se u ćelijskim membranama biljaka i učestvuje u njihovoj izgradnji, a podstiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima. Omega 6 masna kiselina može da uspori razvoj multiple skleroze, zaštiti kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak i zgrušavanje krvi. Delotvorna je i u lečenju kožnih oboljenja.
Sastojci:
3 jaja, 150-200 g šećera (po ukusu), 1 vanilin šećer, 200 g mlevenog maka, 200 g brašna (meko), 1 prašak za pecivo, 1 kašičica cimeta, 2 dl mleka, 300 - 500g višanja (bez koštica, sveže, kompot ili iz zamrzivača), 50 g šećera u prahu.
Priprema:
Izmiksirajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mleveni mak, brašno pomešano sa praškom za pecivo, cimet i mleko, pa sve zajedno umutite. Pripremljenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljenu ili podmazanu i brašnom posutu pravougaonu tepsiju, pa od gore rasporedite oceđene višnje. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 ºC oko pola sata. Proverite čačkalicom - ako je iz testa izvučete suvu kolač je pečen. Kad se ohladi isecite ga na kocke, pa pospite šećerom u prahu i uživajte!