B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Koliko vrsta ćevapa poznajete?

autor: Gomex | 15.04.2021
Koliko vrsta ćevapa poznajete?

Ćevapi se mogu smatrati brzom hranom, kao i kafanskim specijalitetom u kom se gospodski i sa merakom uživa. Na naše prostore su stigli tokom osvajanja Osmanlija, a u ponudi domaćih ugostitelja najpopularniji su leskovački, novopazarski, banjalučki, sarajevski i bugarski ćevap.

U Srbiji se u spisima najpre nailazi na pominjanje „hajdučkog ćevapa“ pod kojim se podrazumevao niz komada mesa naređanih na štapić od drveta i pečenih na otvorenom plamenu. U Bugarskoj je pripreman i šiš-kebab od svinjskog vrata, iako originalni kebabi nisu upotrebljavali svinjetinu, jer su nastali na teritoriji Islama. Danas se popularni ćevapi prave od specijalnog roštilj mesa i služe se u lepinji ili somunu, uglavnom sa crnim lukom kao omiljenim prilogom. 

Leskovački ćevapi

Leskovački ćevapi su malo duži od ostalih i često su zaljućeni čuvenom „leskovačkom gruvanom paprikom“, ali prava draž leskovačkih ćevapčića je u posebnom roštilj mesu spremanom po receptu koji se ljubomorno čuva u tajnosti. Leskovac je grad roštilja i to nije slučajno. Leskovčani meso za ćevape spremaju isključivo od telećeg mesa, od delova oko plećke, vrata i trbuha. 

Novopazarski ćevapi

U Novom Pazaru, ćevapi su omiljena hrana. Po pravilu, novopazarski ćevapi se jedu sa lukom i zalivaju jogurtom, ali uvek možete pronaći svoj način. Način pripreme je sličan leskovačkom roštilj mesu. Originalni pazarski ćevapi prave se od ovčijeg mesa, kombinacije ovčijeg i junećeg, a poslednjih godina i samo od junetine, na negodovanje tradicionalista.

Banjalučki ćevapi

Banjalučki ćevap tradicionalno se spremao od mesa ovce i goveda, i to u srazmeri 70 prema 30. Što se tiče govedine, bitno je pravilo da se ne uzima meso sa buta, jer je previše suvo, već sa vrata i plećke, dok se od ovce uzima meso sa svih delova, samo je bitno da ona ne bude starija od dve godine. Banjalučki ćevap se služi sa raznim salatama, a najbitniji je umak koji daje veliku draž. Najcenjeniji je umak od mešavine pečene jagnjetine, ćevapa i telećeg loja koji se topio na gornjem delu roštilja i slivao ispod ćevapa, u donju posudu. 

Sarajevski ćevapi

Sarajevski ćevapi se ne razlikuju mnogo od banjalučkih, osim po jednoj karakteristici - sarajevski ćevap se peče u komadu, a banjalučki u vidu pločica od nekoliko spojenih ćevapa (najčešće 4), što vam na kraju može zaličiti na jednu deblju, izbrazdanu pljeskavicu. Takođe, treba napomenuti da se sarajevski ćevapi koji se prodaju van Bosne prave isključivo od telećeg mesa.

Bugarski ćevapi

Bugarski ćevap ili “bugarsko kebapče” pravi se od sitno mlevene teletine i prasetine u različitim srazmerama, ali sa ogromnim količinama začina čubrice. Ova vrsta ćevapa mnogo je većih dimenzija od gore navedenih vrsta. Gotov bugarski ćevap po standardima treba da bude težine 72 grama. Prosečna odrasla osoba ne može da pojede više od četiri ovakva ćevapa.

Reč „ćevap” potiče od kebaba koji je specijalitet orijentalnih kuhinja, a „kebab“ znači meso iseckano na sitne komadiće. Po jednoj teoriji, to jelo je nastalo u Libanu, dok ga je po drugoj izmislio srednjovekovni iranski vojnik koji je na svom maču ispekao meso u pauzi između dve bitke...