B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Lovački specijaliteti

autor: Gomex | 23.04.2020
Lovački specijaliteti

Lovački specijaliteti više nisu popularni kao nekada kada se na vlastelinskim imanjima održavao organizovani lov, kada je ta aktivnost predstavljala važan deo života i stvar prestiža... Ipak, pojedini recepti su sačuvani poput najboljih trofeja.

Od lovačkih specijaliteta do lovačkih priča

Divljač je budila posebno poštovanje, na prvom mestu zbog lepote i veštine koja je potrebna da bi se uhvatila. Raskošne lovačke večere i jela od divljači i dalje se čuvaju u sećanju svedoka tog vremena, a gotovo viteška pravila lova nalagala su da o umeću lovaca trajno svedoče trofeji. Uspeh lova iskazivao se (i još uvek se iskazuje) kuvarskim umećem i gozbom za učesnike, kao jednim od tipičnih muških druženja.

Kako tradicija nalaže, dok se pripremaju lovački specijaliteti, pričaju se i lovačke dogodovštine, a neke od njih su toliko neverovatne da se velike laži u narodu često nazivaju „lovačkim pričama“. 

Mesu od divljači odgovara slatkoća i zato se najčešće uz jela tog tipa poslužuju brusnice slatko-kiselog ukusa, dok u srnećem gulašu suve, blago slatke šljive idealno zaokružuju ukus tog rafiniranog jela.

Kod nas trpeza najčešće nudi srnetinu, zečetinu, divlju svinju, fazana, prepelice, jarebice, divlje patke... Jela koja najčešće možete probati su: srneći paprikaš pripremljen sa crvenim vinom, gulaš od divlje svinje sa belim vinom i domaćim dimljenim kobasicama, jarebice punjene guščijom džigericom, divlje patke u sosu od pavlake, fazan u crvenom vinu, prepelice na kiselom kupusu ili lovačke šnicle na vojvođanski način.

Pre početka pripreme hrane obavezno operite ruke ruke, uzmite čisto suđe, a ruke, radnu površinu i prostoriju u kojoj pripremate hranu ili jedete možete poprskati dezinfekcionim sredstvom. Čuvajte zdravlje!

 

 

Svinjski kare na lovački način

 

Sastojci (za 4 osobe):

700g svinjskog karea, 1 kašika biljnog začina, 60g pšeničnog oštrog brašna, 5-6 kašika ulja, 3 kuvana jajeta, 4 manja kisela krastavca, 1 kašičica slatke paprike.

Priprema:

Šnicle karea istući tučkom za meso, začiniti i uvaljati u brašno. Pržiti na ugrejanom ulju sa obe strane dok ne porumene. Pečeno meso stavite na tanjir, a u masnoću gde ste pekli meso stavite crvenu papriku i 1dl vode. Kada voda provri, dodajte sitno seckana kuvana jaja i seckane krastavce. U taj umak vratite pečeni svinjski kare i ostavite sve zajedno da se kuva nekoliko minuta.