B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Maslina glavu čuva

autor: Gomex | 28.07.2022
Maslina glavu čuva

Poznato je da se maslina uzgaja najmanje šest hiljada godina i da je kroz istoriju predstavljala simbol zdravlja, pobede, uspeha i mudrosti. Ipak, u poslednje vreme, ona se prvenstveno dovodi u vezu sa zdravom ishranom i blagodetima po zdravlje čoveka.

Masline sadrže polifenole, supstance koje smanjuju oksidativni stres u mozgu. Mnoge studije sprovedene u Americi pokazale su da svakodnevno konzumiranje maslina poboljšava pamćenje za čak 25%. Pored toga, antioksidativna i protivupalna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka, jer hronični oksidativni stres i hronična upala mogu biti ključni činioci u razvoju ove bolesti. Takođe, neutralisanjem slobodnih radikala, ove hranjive materije onemogućavaju razvoj raka debelog creva.

Osobama koje imaju problema sa zatvorom preporučuje se konzumiranje maslina, jer su bogate vlaknima. Onima koji su fokusirani na lepotu značiće informacija da masline smanjuju bore za 20%, jer sadrže oleinsku kiselinu. Ova mononezasićena Omega-9 masna kiselina održava kožu nežnom i zdravom, a masline sadrže i vitamin E, koji poboljšava zdravlje kože. 

Zbog sadržaja masnih kiselina, masline regulišu nivo holesterola i triglicerida, sprečavajući da se ove štetne supstance natalože u krvnim sudovima. Na taj način, one štite i jačaju arterije i sprečavaju nastanak mnogih zdravstvenih problema vezanih za kardiovaskularni sistem.

Pašteta od maslina

Sastojci: 200g crnih maslina bez koštice, 100g zelenih maslina bez koštice, 1 avokado, 50g krem sira, 3 čena belog luka, sok od pola limuna, so, biber, maslinovo ulje

Priprema: Izblendirajte masline i avokado. Nakon toga, dodajte krem sir, čenove belog luka, limunov sok, so i biber. Izblendirajte još jednom kako biste dobili homogenu smesu. Na kraju stavite i maslinovo ulje i dobro izmešajte. Vaša zdrava pašteta je sada spremna za degustaciju.