B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Masline u kombinaciji sa mesom

autor: Gomex | 02.07.2020
Masline u kombinaciji sa mesom

Recepti koji kombinuju meso i cele masline uglavnom nam dolaze sa Mediterana, postojbine i najvećeg „rasadnika” ovog zdravog ploda karakterističnog za suptropske krajeve Evrope, severa Afrike i Male Azije...

Maslina je još iz Antičkih vremena neizostavni sastojak svih tipova Mediteranske kuhinje. Kombinovanje ploda masline sa mesom, ujednačeno i paralelno termički obrađenih, zaista daje interesantan ton svakom specijalitetu.

Maslina obogaćuje ukus

Kada se radi o komadima jačeg mesa, kao što su junetina, teletina i svinjetina, crna maslina se ubacuje u mnoge recepte jer se svojom jačom aromom veoma lepo kombinuje sa crvenim mesom. Uz piletinu se češće koristi zelena maslina sa određenim vrstama začina, jer svojom lakom notom veoma lepo dopunjuje blag ukus ovog mesa.

Bilo da se koristi seckana, ucelo, sa izvađenom košticom ili punjena, maslina tokom termičke obrade mesa ispušta svoja ulja kojima na poseban način prodire u meso, zadržava mu sočnost i obogaćuje ukus. 

Pored svojih izuzetnih nutritivnih svojstava, maslina ima i izrazito dekorativnu funkciju. Bilo da je sadržana u receptu za spravljanje određenog specijaliteta ili ne, razbacane masline povrh mnogih jela i salata deluju veoma primamljivo.

Masline pomažu rad jetre i creva, a stomak ih dobro podnosi. Kao laksativ, pomažu u borbi protiv opstipacije creva, do koje dovode preterano sedenje i stres. Za bolju stimulaciju creva i ravnotežu crevne flore, dodajte masline vlaknima i fermentisanim mlečnim proizvodima. Pre obilnog ručka, pojedite nekoliko maslinki uz aperitiv, ali bez preterivanja.

Pileće kuglice sa maslinama

Sastojci:

250g pilećih grudi, 200g susama, 1 kašika kiselog mleka, 1 kašika crvene paprike, 150g mlevenog gauda sira, 200g feta sira, 12 maslina bez koštice, 150g brašna, 2 jajeta, 1 kašika majoneza, pileća kocka za supu, 5 kiselih krastavčića, ulje, so, biber.

Priprema:

Kada provri 0.5l vode, dodajte kocku za supu, so i biber. U toj supi skuvajte pileće grudi. Kuvano meso sitno iseckajte i pomešajte sa seckanim krastavčićima. U dublju posudu narendajte gaudu, dodajte feta sir, meso i krastavčiće, kiselo mleko i majonez, na kraju i crvenu papriku. Rukama sve sjedinite u kompaktnu smesu. Odvajajte kuglice i u svaku stavite po jednu maslinu. Uvaljajte ih u brašno, pa u umućena jaja i susam. Pržite u tiganju. Servirajte sa zelenom salatom.