B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Mikrotalasna kao mala kuvarska tajna

autor: Gomex | 15.07.2021
Mikrotalasna kao mala kuvarska tajna

Proces pripreme hrane u mikrotalasnoj pećnici je znatno kraći u odnosu na klasični način spremanja. Ovaj proces obično traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta (najviše 20), što je svakako glavni adut ovog malog prijatelja svakog domaćinstva…

Mikrotalasna rerna štedi naše vreme. Osim što u njoj možemo da podgrejemo bilo koje jelo (a da nam ne zagori) ili brzo odmrznemo već pripremljen obrok, možemo napraviti i vrlo ukusan ručak ili večeru. Jela u mikrotalasnoj peći mogu se pripremiti mnogo brže u odnosu na obroke spremljene na klasičnom šporetu, a ručak će biti odličan.

Ako želite da iznenadite svoje najmilije i pružite im potpuno uživanje u porodičnom ručku ili večeri, mikrotalasna peć će vam biti od velike koristi. Osim toga, u njoj za vrlo kratko vreme možete pripremiti i razne poslastice. Više vas ni gosti ne mogu uhvatiti nespremne, jer neki od izvrsnih kolača iz mikrotalasne mogu biti gotovi i za pet minuta ukoliko imate sve potrebne sastojke. 

U mikrotalasnoj rerni ne mogu da se koriste posude od svih materijala, već samo one koje propuštaju mikrotalase. One treba da su stabilne pri kontaktu sa vrelim namirnicama ili tečnošću, a u prodavnicama možete da nađete najrazličitije posude, specijalno prilagođene za ovu namenu. Važan uslov je da nemaju metalne delove. Takođe, ako se posuda koju koristite zagreje pri grejanju peći, a njen sadržaj ostane hladan, ne koristite je više. Poželjno je da su posude okrugle ili ovalne, a široka i plitka posuda podesnija je od uske i duboke, jer je potrebno više energije za zagrevanje. Posude od vatrostalnog stakla, porcelana ili keramike su najpodesnije, jer veoma lepo izgledaju, te mogu odmah da se koriste i za serviranje.

 

Mikrotalasi su vrsta nejonizujućeg elektromagnetnog zračenja, koji u ovom uređaju zagrevaju hranu dielektričnim zagrevanjem molekula vode. Toplota se brzo i efikasno prenosi sa molekula vode na cele namirnice.

 

 

Pirinač sa belim vinom

Sastojci: 1 šolja pirinča, 300ml bujona od povrća, 1 šolja belog vina, 4 supene kašike mrvljenog sira,1 glavica crnog luka, 2 supene kašike maslaca, so, biber u zrnu

Priprema: Luk iseckajte sitno i dinstajte u maslacu (minut do minut i po), na 100% jačine mikrotalasne. Dodajte pirinač i dinstajte još 2 minuta na 100%. Prelijte bujonom i biberom, a zatim kuvajte 3 do 3 i po minuta na 100%. Nakon toga, 12-14 minuta na 50%. Promešajte 5-6 puta, svaki put dospite po malo vina. Posolite, dodajte mrvljeni sir i ostavite da pre serviranja odstoji 10 minuta.