B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Mislili smo da je palenta samo naša?

autor: Gomex | 06.05.2021
Mislili smo da je palenta samo naša?

Palenta se obično pravi od žutog kukuruznog brašna, mada postoje i varijante u kojima se koristi belo kukuruzno brašno. Nekada seljačko italijansko jelo danas se rado priprema širom sveta i može da se kupi zapakovana i spremna za brzo kuvanje.

Palenta je poreklom iz Amerike gde su je u davna vremena pripremala indijanska plemena. U evropske krajeve je stigla tokom jednog od putovanja Kristofera Kolumba, zajedno sa kukuruzom, namirnicom od koje se priprema. Kolumbo je doneo i recept za spremanje palente na način kako su to radili Indijanci. Oni su pravili izdašnu kukuruznu kašu tako što su u kukuruzno brašno dodavali vodu, a servirali su je uz različite soseve, sireve i meso.

Tradicionalna italijanska palenta

Iako je prisutna u mnogim kuhinjama sveta, palenta je priznata kao italijansko tradicionalno jelo, a kulinarski majstori iz te zemlje usavršili su izuzetne načine za njenu pripremu, tako da danas gotovo svaka regija u Italiji ima svoj način za serviranje palente.

Tradicionalna italijanska palenta potiče sa severa zemlje i najviše se jede u Lombardiji, regiji Veneto i Friuli, gde se obično servira kao prilog umesto hleba. 

Nekada se iznosi i kao glavno jelo, u tom slučaju obogaćena gustim prelivima, mlekom, kobasicama ili drugim proizvodima od mesa. Može da se prži i služi isečena na kriške ili oblikovana kao njoke. 

Iako je često optužuju kao krivca za gomilanje kilograma, sama palenta zapravo nije tako bogata kalorijama i za višak kilograma bi pre trebalo kriviti soseve i dodatke koji se uz nju jedu. Naravno, uvek je tajna u umerenosti. Kukuruzno brašno ima brojne prednosti za ljudski organizam, pa tako i palenta, tj. kačamak kako se kod nas često naziva.

Sveže pripremljena palenta je kašasta, ali se uz pomoć kalupa može oblikovati i pržiti. Jedna od najvećih prednosti ovog jela je što ne sadrži gluten, te je pogodna za osobe kojima ovaj sastojak smeta.

Bombice od palente

Sastojci:

200g instant palente, 6,5dl vode, 3 žumanceta, 40g starijeg sira po želji, belanca, pistaći ili kikiriki, so i biber.

Priprema:

Skuvajte instant palentu u ključaloj i posoljenoj vodi. Kad se palenta rashladi, u nju umešajte žumanca i sir. U smesu dodajte so i biber, pa oblikujte loptice veličine oraha. Uvaljajte ih u blago umućena belanca, a zatim u krupno mlevene ili seckane pistaće ili kikiriki. Poređajte ih na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.