U svetu gastronomije, predjela imaju posebno mesto. Ona su naš prvi dodir sa jelom, trenutak kada se naša čula bude… Među osnovnim sastojcima predjela značajno mesto ima mortadela!
Ova tradicionalna italijanska kobasica izvorno potiče iz regije Emilia-Romanja u severnoj Italiji, gde je i stekla reputaciju kraljice predjela. Prvi njeni tragovi mogu se pronaći još u antičkom Rimu, čiji su stanovnici bili poznati po svojim veštinama u proizvodnji mesa, dok se mortadela smatra jednim od najstarijih oblika kobasica koje su se tada pravile.
Tokom vekova, recept za mortadelu je evoluirao i bivao unapređen, a njena popularnost je konstantno rasla. U srednjem veku, ovaj delikates je postao simbol bogatstva i prestiža. Često se služila na banketima, ali i u drugim posebnim prilikama. U 16. veku, tehnika usitnjavanja mesa je poboljšana i to je dovelo do karakteristične teksture i arome koju sada povezujemo sa mortadelom.
Danas se ona priprema od finog svinjskog mesa, koje se pažljivo melje i kombinuje sa začinima poput belog luka, crnog bibera, kima i muskatnog oraščića.
Sastojci:
6 šnitova mortadele, 200g feta sira, 100g pavlake, 100g kačkavalja, 100g maslina, 150g pečene paprike, 3 kuvana jajeta i 1 kašika seckanog lista peršuna.
Priprema:
Fetu i pavlaku izmešajte i dodajte seckanu papriku i masline, kao i peršunov list, rendana jaja i rendani kačkavalj, pa sve dobro izmešajte. Mortadelu poređajte 2x3 komada sa preklopom. Urolajte namazane šnitove mortadele u rolat. Ostavite 3 kašike fila za premazivanje okolo. Ukrasite po želji i ostavite u frižideru da se rashladi..