B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Okolnosti pod kojima je nastao bešamel sos

autor: Gomex | 21.10.2021
Okolnosti pod kojima je nastao bešamel sos

Ukoliko niste znali, sigurno ste nagađali. Možda zbog tako zvučnog francuskog imena. Bešamel sos nastao je u Francuskoj, za vreme vladavine Luja XIV.

Istorija bešamel sosa

Kažu da je u Versaju, odmah po formiranju Francuske akademije nauka, osnovana i Gurmanska akademija, sastavljena od velikih gurmana iz sveta književnosti, na čelu sa Volterom. Često su se sastajali kako bi prikazivali svoja najnovija kulinarska dostignuća, a tim okupljanjima je neretko prisustvovao i sam kralj, takođe veliki gurman.

Elem, na jednom od okupljanja, markiz Bešamel, u to vreme ministar, pohvalio se svojom najnovijom izmišljotinom, sosom od putera i mleka. Svi su se oduševili ukusom, a naročito kralj koji je zahtevao da se od tog dana ovaj sos svakodnevno nalazi na njegovoj trpezi. Recept je do današnjih dana postao svetski poznat i sada već postoji mnoštvo varijacija, te se ovaj sos priprema u varijantama sa crnim lukom, sa pavlakom i konjakom, sa paradajzom i lukom… Čuveni sos zauzima posebno mesto u kulinarstvu, jer svako jelo postaje bolje i prefinjenije kada ga poslužite sa bešamelom.

Đulbastije od junećeg mesa

Sastojci za đulbastije: 

600g mlevene junetine, 400g krompira, 3 manje glavice luka, 2 čena belog luka, 1 jaje, 2 kašike brašna, so, biber, mešavina začina, ulje za prženje.

Sastojci za bešamel:

malo putera, 2-3 kašike brašna, 500ml mleka, 200ml pavlake za kuvanje, tvrdi sir, so, biber.

Priprema:

Luk sitno iseckajte, krompir narendajte na krupnijoj strani trenice, a beli luk na sitnijoj. Dodajte mlevenom mesu. Ulupajte jaje i dodajte u smesu. Dospite 2 kašike brašna, so, biber i mešavinu začina. Sve fino izmešajte da se masa ujednači. Oblikujte đulbastije kao pljeskavice i pržite ih u dobro zagrejanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obe strane. Izvadite iz ulja i složite jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh! U ulje u kom se pržilo meso dodajte komadić putera. Stavite 2-3 pune kašike brašna i mešajte da se ne stvore grudvice. Sipajte mleko, mešajući sve vreme. Dodajte i pavlaku za kuvanje, so i biber po želji. U gotov bešamel dodajte i malo sira (kačkavalj, parmezan, gauda, ementaler…po želji). Prelijte đulbastije bešamelom, pokrijte folijom i pecite tridesetak minuta na 220°C. Skinite foliju i pecite još petnaestak minuta.