B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Oslić bar jednom nedeljno...

autor: Gomex | 24.09.2020
Oslić bar jednom nedeljno...

Bela morska riba je jedna od najzdravijih namirnica na svetu koju bi trebalo redovno konzumirati. Najpoznatije vrste su orada, brancin i oslić.

Ova vrsta ribe je bogata vitaminom B, koji je posebno važan za pravilan rad i zdravlje nervnog sistema. Takođe, ima visok procenat omega-3 nezasićenih masnih kiselina, koje deluju na smanjenje holesterola i sveukupno zdravlje kardiovaskularnog sistema. Za razliku od plave ribe, bela je mnogo laganija za probavu i poželjno je konzumirati je bar jednom nedeljno. Smatra se da osobe koje redovno konzumiraju ribu smanjuju verovatnoću za slabljenje vida u starijim godinama za 50%.

Meso oslića među najzdravijim

Oslić je jedna od omiljenih vrsta ribe upravo zbog svog ukusnog belog mesa, koje nema masti. 100g svežeg oslića sadrži 87 kalorija, 308mg kalijuma, 83mg natrijuma, 15.8g proteina, 0.4g omega-3 masnih kiselina, 2.2 g masti, 0.4 g zasićenih masti… Struktura mesa može biti meka ili tvrda, a bela boja može imati ružičaste nijanse. Velika prednost oslića jeste to što ima malo kostiju, koje se bez problema uklanjaju.

Takođe je značajan njegov neutralan ukus. Ovo ga čini posebno pogodnim za prijem aroma raznih marinada, začina i umaka. Najpopularniji su fileti oslića, a manji komadi se selektuju za prodaju ucelo. Na našem tržištu najzastupljeniji su zamrznuti komadi u obradi bez glave, repa i iznutrica, što ovu ribu definiše kao najrentabilniju, jer otpadaka praktično i da nema.  

Može se spremati na sve načine - pohovanjem, pečenjem (u rerni ili na roštilju), dinstanjem ili prženjem…

Oslić je morska riba sive boje i snažnih čeljusti. Može imati težinu veću od 10kg i dužinu do 1,25m. Živi u morskim dubinama (od 100 do 300m). Može se naći u severnom delu Jadrana, u apadnom Atlantiku, kao i uz afričku i severnoameričku obalu.

Oslić kotleti

Sastojci:

Oslić (4 komada srednje veličine), 300g brašna, po želji origano, so, biber, aleva paprika, malo maslinovog ulja. Marinada: beli luk, maslinovo ulje, sok pola limuna, so, peršun.

Priprema:

Zamrznutu ribu potopite na kratko u vruću vodu, pa oljuštite i isecite na kotlete širine jednog prsta. Napravite mešavinu od brašna i začina po želji i ukusu. Svaki komad ribe uvaljajte u mešavinu brašna i začina, a onda ga na kratko potopite u ulje i stavite u pleh sa pek papirom.

Pecite u rerni kratko na visokoj temperaturi. Parčad morate preokrenuti u toku pečenja na drugu stranu. Pečenu ribu slažite u šerpu sa poklopcem, a svaki red zalijte marinadom. Poklopite na kratko.