B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pečurke u ishrani...

autor: Gomex | 08.10.2020
Pečurke u ishrani...

Gljive su organizmi niskih kalorijskih vrednosti, sa visokim sadržajem proteina i minimalnim procentom masti. Sadrže potrebne esencijalne aminokiseline, enzime, belančevine, polisaharide, ugljene hidrate, minerale, vitamine B kompleksa (B1, B2, B6, B12), D2, C, b-karoten, aromatske komponente. Od minerala su zastupljeni natrijum, fosfor, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, bakar, magnezijum, cink…

Na našim prostorima, najlekovitije su bukovača i šampinjon, jer sadrže kalvacin, supstancu koja ubija ćelije raka. Zbog svog karakterističnog ukusa, pečurke su omiljene na trpezama mnogih naroda, a njihova lekovita svojstva poznata su vekovima.

Šitake - japanski lek

Popularne šitake pečurke sadrže i supstancu poznatu pod nazivom lentinan. Možda upravo zbog toga ovu vrstu Japanci nazivaju eliksirom života. Lentinan sadrži složene šećere, polisaharide, koji pomažu odbrambenim ćelijama organizma da prepoznaju ćelije raka i unište ih. Osim toga, ova jedinjenja imaju antivirusna i antibakterijska svojstva i pomažu organizmu u odbrani od raznih infekcija i drugih organskih poremećaja. Takođe, supstanca lem zajedno sa lentinanom stimuliše imuni sistem i deluje inhibitorno na razne vrste malignih oboljenja, a zahvaljujući eritadeninu, šitake pečerke značajno smanjuju nivo holesterola u krvi. Ako se nedelju dana svakodnevno uzme samo deset grama suve šitake pečurke pomešane sa medom, holesterol se smanjuje između 10 i 15%. 

Takođe, ove gljive štite i jačaju krvne sudove, naročito kod obolelih od šećerne bolesti. Pored toga, one štite i od ateroskleroze, hipertenzije, rastvaraju masti i trigliceride, a imaju i antialergijski efekat.

Šampinjoni su - kako u svetu, tako i kod nas - najzastupljenija vrsta pečuraka. U malim podrumskim sistemima za uzgoj ove gljive simuliraju se prirodni uslovi za razvoj, tako da su sveži šampinjoni i zbog cene i zbog nutritivnih vrednosti najčešći gost svake trpeze.  

Gurmanski kare

Sastojci:

1.5kg svinjskog karea, 600g seckanih mariniranih šampinjona, 300g zelenih maslina bez koštice, 200ml belog vina 1 kašika senfa, 3 kašike ljutog kečapa, 1 kašika crvene tucane paprike, mešavina začina, so, biber, brašno po potrebi, ulje.

Priprema:

Kare isecite na deblje šnicle. Istucite ih tučkom za meso, začinite ih i uvaljajte u brašno. Pržite na ugrejanom ulju sa obe strane dok ne porumene. U istoj masnoći propržite i šampinjone, pa dodajte masline, senf, kečap, papriku i začine. Kratko propržite. Dodajte belo vino i krčkajte na umerenoj temperature, oko 15 minuta. Red šnicli stavite u dublju šerpu, pa preko njih sipajte fil, ponovo šnicle, pa ponovo fil i tako dok se ne utroše sastojci. Nalijte vodu da meso ogrezne i protresite šerpu, da se sve ravnomerno rasporedi. Šerpu pokrijte folijom, izbušite na sredini i krčkajte u rerni na 200 stepeni, dok tečnost ne uvri (oko 3 sata).