Postoji jedan sastojak koji se ističe svojom jedinstvenošću i čarobnim ukusom, a u kulinarskoj tradiciji naših krajeva poznat je i po tome što svako jelo pretvara u pravo gastronomsko čudo.
Njegova magija leži u sposobnosti da se stopi sa raznim jelima i pruži im neodoljivu notu pikantnosti. Jedan tanki narezak kulena može učiniti da obična salata odjednom ponudi pravu eksploziju ukusa… U svetu sendviča, kulen je prava zvezda! Njegova sočnost i raskošan ukus od brzinskih sendviča prave male specijalitete!
Takođe, kada je reč o glavnim jelima, kulen je često tajno oružje za postizanje savršene ravnoteže ukusa. Njegova blaga ljutina i začinjenost čine ga idealnim dodatkom jelima od mesa, dok istovremeno pruža osećaj svežine. Pored toga, ne smemo zaboraviti ni na njegovu moć u svetu umaka i preliva. Dodajte malo kulena umaku za testeninu ili prelivu za salatu i odjednom ćete osetiti kako se ukusi bude.
Pored toga što je glavno jelo, kulen je dodatak koji svakom jelu daje karakter. Njegova primena u kulinarstvu otvara vrata beskrajnim mogućnostima za istraživanje i stvaranje nezaboravnih gastronomskih trenutaka.
Sastojci:
4 pileće šnicle, 2.5dl pasiranog paradajza, 200g krupnije narezanog kulena, 200g sitno iseckanog kačkavalja, nekoliko listića svežeg bosiljka, 1 glavica crnog lukam, 3 čena belog luka, 2 kašike ulja i so i biber po ukusu.
Priprema:
U tiganju zagrejte ulje i propržite šnicle (po 2-3 minuta sa svake strane) i stavite ih u tanjir. Na istom ulju izdinstajte crni i beli luk, dodajte pasirani paradajz, posolite, pobiberite i kratko propržite. Kulen isecite na sitnije parčiće. Ostavite nekoliko celih krugova. Sadržinu iz tiganja preručite u tepsiju. Dodajte pileće šnicle, seckani kulen i sitno seckan ili rendan kačkavalj, a preostale kolutove kulena rasporedite odozgo. Pecite u rerni 25 minuta, na 200 stepeni, dok piletina ne omekša i voda iz paredajza ispari.