B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Piletina sa ajvarom

autor: Gomex | 01.12.2022
Piletina sa ajvarom

Ajvar je čuveni gastronomski specijalitet raskošnog ukusa, napravljen od najkvalitetnije crvene pečene paprike. Najčešće se koristi kao namaz ili prilog, ali je izvanredan i u ulozi salate, aromatičnog umaka ili dodatka različitim jelima.

Ajvar je autohtono jelo nadaleko poznate balkanske kuhinje gde se već vekovima tradicionalno priprema. Receptura se pažljivo čuva i prenosi s kolena na koleno da bi se ajvar i danas pripremao na isti način na koji su to nekada radile naše bake.

Tajna dobrog ajvara

Tajna najboljeg ajvara leži u kvalitetu vrhunskih domaćih sorti paprika uzgajanih na prirodan način. Koliko je ukus ajvara izvanredan i jedinstven, govori i poreklo samog imena nastalo od turske reči „havyar” (u prijevodu „slana ikra“ ili „kavijar“). Ovako napravljen, ajvar je odlično prilagođen i trendovima moderne ishrane, jer ne sadrži gluten, kao ni dodate šećere, a mogu ga jesti i vegani.

Uz izvorni ajvar od slatke crvene paprike, tu su i njegove pikantne verzije - ljutenica (kombinacija slatke i ljute crvene paprike, paradajza, belog luka i peršuna) i pinđur (ajvar sa dodatkom paradajza i belog luka). 

Piletina sa ajvarom i pavlakom zapečena u rerni

Sastojci: 
600g pilećih grudi, 1 praziluk, 250g testenine, 70g ajvara, 100g kačkavalja, 50g maslina, 3 jajeta, 400ml kisele pavlake, so i biber.

Priprema: 
Izdinstajte praziluk, pa dodajte belo meso i na kraju masline. Za to vreme obarite testeninu. Kada je sve gotovo, procedite i pomešajte testeninu i meso i stavite u nauljen pleh. Pomešajte 300ml pavlake, jaja i rendani kačkavalj. Prelijte preko testa, promešajte, i stavite u rernu da se peče 30 - 35 minuta, na 200 stepeni. Izvadite i prelijte mešavinom ajvara i 100 ml pavlake. Dopecite još 5 minuta.