B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pirinčane galete, predlog za zdrav obrok

autor: Gomex | 20.05.2021
Pirinčane galete, predlog za zdrav obrok

Presovani ekstrudirani pirinač u praktičnom pakovanju, ili kako ih još zovu pirinčani biskviti, iako postoje odvajkada, tek u drugoj polovini dvadesetog veka su osvojili svet...

Pirinčane galete -imaju malo kalorija, a daju potrebnu energiju

Pirinčane galete su prirodna i zdrava dijetetska hrana koja se lako vari. Prave se od integralnog pirinča i njihova upotreba može biti višestruka. Na 100g pirinčanih galeta ima 375 kalorija, odnosno jedna galeta broji svega 29 kalorija. Predstavljaju bogat izvor biljnih masti, ugljenih hidrata, celuloze, minerala i vitamina. To znači da će vam galete dati energiju koja vam je potrebna i učiniće vaš organizam jačim i otpornijim. Takođe, zahvaljujući celulozi, pirinčane galete regulišu celokupan proces varenja i pospešuju pražnjenje creva. Pirinčane galete se nazivaju još i hranom za mozak, jer deluju povoljno na moždane funkcije, poboljšavaju pamćenje i koncetraciju.

Mogu se konzumirati samostalno, a mogu biti i vrlo zdrava užina. Mogu se dodavati u mleko ili supu, preliti jogurtom, a mogu biti i odlična podloga za sendviče, jer se često koriste kao zamena za hleb. Na njih možete stavljati razne namaze poput krema, džema, mlečnih namaza, a možete ih kombinovati i sa svežim voćem i povrćem.

Pirinčane galete treba jesti umereno

Uprkos brojnim prednostima pirinčanih galeta postoje mišljenja da ih treba kontrolisano konzumirati. Naime, smatra se da pirinčane galete imaju veći glikemijski indeks od belog šećera i hleba, tako da mogu da dovedu do skladištenja masti u organizmu. U svakom slučaju, ove galete se svrstavaju u zdravu hranu, ali ih kao i svaku drugu namirnicu treba jesti umereno. Na vama ostaje da ih probate i vidite kako vam odgovaraju.

U sezoni svežeg voća koja nam predstoji, zdravu i ukusnu poslasticu možemo spremiti od male količine voćnog ili čokoladnog krema premazanog preko galeta i aranžirati je sa puno svežeg voća.

Kanape od galeta

Sastojci:

3 pakovanja pirinčanih galeta po 80g, 3 supene kašike majoneza za salatu, 3 supene kašike sitnog sira, 12 komada maslina (polovina je za dekoraciju), 1 prstohvat himalajske soli, 6 strukova rukole.

Priprema:

Pirinčane galete pažljivo prepolovite reckavim nožem, a možete ih ostaviti i cele ako vam nisu velike. Preko namažite smesu, koju ste prethodno posebno umutili u posudi: majonez za salatu, sitan sir, 6 isečenih maslina i prstohovat fine himalajske soli po ukusu. Ovako filovane galete ukrasite rukolom i maslinama.