Gde je srpska kuhinja, tu su i kulen i dimljena slanina!
Bilo da ih koristite kao glavni sastojak ili dodatak, rezultat će biti fantastičan. Bogat začinima poput crvene paprike, belog luka i drugih tajnih sastojaka, kulen je prepoznatljiv po svojoj intenzivnoj crvenoj boji i pikantnom ukusu. Svi koji su ga ikada probali znaju da je u pitanju pravi delikates.
Dimljena slanina je, s druge strane, još jedan mesni proizvod čija će svojstva i najobičnija jela pretvoriti u specijalitete... Ona se koristi kao dodatak varivima, pirinču i testeninama, ali i salatama, sendvičima i burgerima, dodajući im bogatstvo i teksturu. Kada se kulen i slanina nađu u istom tanjiru, magija ukusa je neminovna!
Njihova međusobna kombinacija stvara harmoniju slanih, pikantnih i bogatih nota koje će očarati vaše čulo ukusa. Ova kombinacija namirnica pruža izvrsnu osnovu za pripremu jela koja će zadovoljiti i najizbirljivija nepca.
Sastojci:
500g brašna, 250ml mlake vode, 1 kašičica šećera, 1/2 kockice svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 žumance, 50g pančete i 150g kulena.
Priprema:
U mlakoj vodi razmutite kvasac sa malo šećera i 2 kašike brašna. Kad se kvasac rastopi i nadođe, umesite testo sa ostatkom brašna. Ostavite testo da naraste i razmesite ga, pa podelite na 4 dela. Od svakog napravite po tri trake za pletenice. Kolutove kulena presecite na pola i tokom motanja pletenice između stavljajte kulen. Umutite žumance sa malo vode i premažite pletenice, zatim poređati sitne komadiće slanine po svakoj od njih. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 minuta.