Pohovani sir je jedno od popularnih jela koja su savršena za trenutke kada tražite nešto brzo i ukusno. Osim toga, pohovani sir se može kombinovati sa raznim umacima i salatama, što vam omogućava da isprobate različite kombinacije ukusa.
Pohovani sir ima dugu istoriju, ali njegovo poreklo nije tačno poznato. Ipak, jedna od teorija kaže da su Francuzi „izmislili” pohovani sir u 17. veku. Tada su sirevi bili izuzetno skupi i pohovanje ih je činilo trajnijim i lakšim za transport…
Pohovani sir možete pripremiti veoma jednostavno, a njegova krckava spoljašnost i meka unutrašnja tekstura biće savršen spoj za vaše nepce. Jedna od presudnih stavki svakako je ukus sira koji se koristi za pohovanje. Najčešće se koriste gauda, trapist ili kačkavalj, a ukoliko ste avanturističkog duha, isprobajte i varijante sa manje poznatim vrstama sira (možda napravite novi specijalitet!).
Ovo jelo se idealno kombinuje sa umakom od jogurta i meda, ali i sa umacima kao što su tartar, senf i kečap. Takođe, pohovani sir može poslužiti i kao ručak, naročito u kombinaciji sa čorbama, salatama i umacima. Ukoliko ga spremate u rerni, isprljaćete manje sudova, potrošićete manje vremena i manje ulja (ili masti), a samim tim i manje sredstava za čišćenje umašćenog, isprskanog šporeta i okoline. Pripremite pohovani sir u svojoj rerni i obradujte ukućane.
Sastojci:
4 deblje kriške četvrtastg trapista (debljine oko 1cm), 2 jajeta, 2-3 kašike brašna, 4-5 kašika prezli, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Priprema:
Rernu uključite da se greje na 250°C. U jednoj posudi umutite jaja i maslinovo ulje sa malo soli i bibera. U drugu posudu stavite brašno, a u treću prezle. Kriške sira uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Tako pripremljen sir posložite u tepsiju i stavite u zagrejanu rernu. Pecite na istoj temperaturi desetak minuta ili dok ne porumeni. Poslužite uz salatu i prilog po želji.