Malo je stvari u kojima se slažu svi eksperti medicinskog, nutricionističkog i gastronomskog sveta. Jedno od saglasja je činjenica da je piletina hrana koja se preporučuje svima. Zdravim osobama, deci u razvoju, rekonvalescentima, ljudima sa otežanim varenjem. Jednostavno, zbog svojih nutritivnih karakteristika i sastava, piletina je proglašena za super hranu u savremenom svetu...
Piletina je jedna od najpopularnijih namirnica iz kategorije mesa. Lako i brzo se priprema i u kulinarskom svetu je vrlo cenjena. Slaže se uz većinu namirnica i može se pripremati na razne načine, te ne iznenađuje činjenica da potražnja za piletinom sve više i više raste. Osim u kućnoj varijanti, pileće meso je dostupno i u svim restoranima. Specijaliteti od piletine se nalaze na svakom meniju, bez obzira na tip kuhinje ili način pripreme.
Nutritivni profil piletine je bogat i kvalitetan, a samim tim i pogodan za sve ljubitelje mesa. Izuzetan je izbor za osobe sa izbirljivom ili restriktivno ograničenom ishranom. Pileća prsa su definitivno jedan od najvrednijih delova piletine.
Količina od 100 grama svežih pilećih prsa nosi 120 kalorija energije. Izvore energije čine većinom proteini i vrlo malo masti. Ugljeni hidrati u pilećim prsima nisu prisutni, a voda čini oko 75% od ukupnog sastava ove namirnice.
Zbog svih ovih karakteristika i svog blagog ukusa, piletina se tradicionalno obogaćuje pre svega začinima, umacima, dresinzima i drugim dodacima. Pileća prsa se često kombinuju sa raznim vrstama sira, koji fantastično zaokružuje i definiše ukus u laganu i skladnu kompoziciju. Pretvorite ovu lajt namirnicu u gurmanski praznik za sva čula.
Pojam “kari” je, pre svega, veoma jako i začinjeno jelo koje vodi poreklo iz južne Indije. Kombinovanjem piletine i kari začina može se dobiti interesantno začinjen, a opet naš - pileći paprikaš. Kari je kombinacija od 5 do 30 začina. U osnovi je korijander, kurkuma i kim, a može da sadrži čili, đumbir, beli luk, komorač, karanfilić, kardamon...
Sastojci:
500g piletine bez kosti, 400g topljenog sira, 300g pavlake, 2 kašike biljnog ulja, 1 kašičica senfa, 1 kašičica soja sosa, 1 kašičica mlevenog bibera, so.
Priprema:
Napravite marinadu od ulja, senfa, soja sosa, pola kašičice bibera i malo soli. Meso iseckajte na zalogaje i dobro potopite u marinadu. Neka tako odstoji oko sat vremena. U zagrejanom tiganju propržite meso sa marinadom oko 2 minuta. U vatrostalnu posudu sa poklopcem poređajte komadiće mesa, sir isečen na listiće, pavlaku i preostali biber. Stavite u rernu i pecite oko sat vremena na 160 stepeni. Poslužite jelo dok je toplo.