B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Posna testenina sa tunjevinom

autor: Gomex | 02.03.2023
Posna testenina sa tunjevinom

Tuna je jedna od najzdravijih riba koje bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Ova namirnica predstavlja izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i prirodno sadrži vrlo malo masti.

Tuna je bogata hranljivim sastojcima, jer sadrži minerale poput kalijuma, selena i magnezijuma. Osim toga, sadrži velike količine vitamina B kompleksa i omega-3 masne kiseline koje su od ključnog značaja za zdravu ishranu. 

Tunjevina za dobro zdravlje

Istraživanja pokazuju da smanjuje simptome depresije, jača imunološki sistem, štiti srce, poboljšava zdravlje mozga i ublažava bolove u zglobovima. 

Selen prisutan u tuni je važan sastojak u proizvodnji glutation peroksidaze. Ovaj bitni antioksidans ljudima je potreban za zdravu jetru, čija je funkcija detoksikacija i oslobađanje tela od štetnih materija, kao što su pesticidi, lekovi i teški metali. Takođe, selen, vitamin E i omega-3 masne kiseline sprečavaju nastanak određenih vrsta raka, a takođe snižavaju rizik od pojave leukemije. 

Posna testenina sa tunjevinom

Sastojci: 
400g testenine, 500ml pasiranog paradajza, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika šećera, 2 glavice crnog luka, 4 čena belog luka, kašičica bibera, 2 kašičice suvog biljnog začina, kašičica kurkume, kašičica karija, 2 konzerve tunjevine u komadićima, matičnjak, ruzmarin, bosiljak i maslinovo ulje.

Priprema: 
Crni i beli luk iseckajte i izdinstajte na maslinovom ulju. Kada luk omekša, sipajte pasirani paradajz, paradajz pire (do vrha pune kašike) i šećer. Pospite biberom, biljnim začinom, karijem i kurkumom. Dinstajte kratko, da se sos malo zgusne. Pri kraju, ubacite sitno isečeno začinsko bilje, promešajte i kuvajte još 2-3 minuta na tihoj vatri. Probajte. Ako je potrebno, dosolite i sklonite sa vatre. Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Procedite je i stavite u dublju posudu. Preko testenine sipajte sos i dobro promešajte. Tunjevinu iscedite od ulja i viljuškom razdvojite komadiće. U testeninu ubacite tunjevinu, promešajte i poslužite.