B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Post jača i duh i telo

autor: Gomex | 03.03.2022
Post jača i duh i telo

Post predstavlja uzdržavanje od hrane (ili od hrane i pića) na određeni vremenski period. Potpuni post podrazumeva potpuno uzdržavanje od jela, dok delimični označava uzdržavanje od određene hrane.

Post se obično vezuje za religiju, ali se može upražnjavati i iz drugih razloga. Na primer, medicinski post se može praktikovati radi detoksikacije organizma… Hrana koja se konzumira tokom posta najsličnija je vegetarijanskoj i mediteranskoj ishrani. Voće, povrće i namirnice ribljeg porekla bogate su antioksidansima koji pomažu telu da odstrani sve što je štetno. Osim toga, tokom posta uglavnom jedemo laganu hranu koja je lakša za probavu, čime se štedi vreme za eliminaciju toksina iz organizma.

Režim ishrane tokom posta

Zahvaljujući posebnom režimu ishrane na kom se post zasniva, mogu se sprečiti razna oboljenja koja nastaju kao posledica neuravnotežene ishrane. Organizam se u roku od 40 dana, koliko post traje, pročišćava od toksina koje unosimo svakodnevnom ishranom.

To se dešava, jer telo koristi uskladištene zalihe energije u organizmu. Iako se koriste postojeće zalihe energije iz organizma, a ne unose se nove, energije ne manjka. Štaviše, osobe koje poste mogu osećati da imaju više energije i elana. S obzirom da su toksini smešteni u vitalnim organima kao što su pluća, jetra i debelo crevo, telo se tokom posta odmara, uklanja probavne smetnje, te se poboljšava cirkulacija. Između ostalog, post pospešuje rad srca, pluća i mozga. 

Ovaj režim ishrane predstavlja oblik prevencije kardiovaskularnih bolesti. On dovodi hormonski sistem u ravnotežu, a posebno pomaže kod poremećaja rada štitne žlezde, te doprinosi boljem stanju celokupnog organizma. 

Ukoliko postite, a želite da se počastite ukusnim ručkom ili večerom, napravite musaku sa tunjevinom i posnim majonezom. Brzo se priprema, ukusna je i izdašna, a za sastojke nećete morati da izdvojite mnogo novca.

Posna musaka

Sastojci:

1kg oljuštenog krompira, 200g tunjevine (sitne ili krupnije), 1 paprika (može i iz zamrzivača), 1 srednja glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 100ml ulja, šaka peršunovog lišća, 1 kašičica suvog začina, 1 kašika sitne crvene paprike, malo bibera, 100g posnog majoneza, 2 ravne kašike brašna, so

Priprema:

Sitno iseckan crni luk i papriku kratko propržite na ulju. Sklonite sa ringle, pa umešajte začine i tunjevinu. Krompir isecite na kolutove, posolite i ređajte u podmazanu tepsiju ili vatrostalnu posudu. Na polovinu krompira sipajte pripremljen fil, pa odozgo stavite drugu polovinu krompira. Sipajte toliko vode da prekrije krompir, poklopite ili stavite foliju, pa pecite na 230-240 stepeni oko 30 minuta. Za to vreme izmešajte majonez, brašno i 100ml vode sa iseckanim peršunom i belim lukom. Prelijte preko pečenog krompira i vratite u rernu da se zapeče. Uz ovo jelo poslužite sezonsku salatu.