B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pre roštilja potopi meso u pivski nectar

autor: Gomex | 01.04.2021
Pre roštilja potopi meso u pivski nectar

Sa prolećem polako stiže i sezona roštilja. Po pravilu, roštilj okuplja porodicu i prijatelje, a da uživanje bude upotpunjeno, saznajte kako odabrati odgovarajuće pivo uz meso koje spremate.

Opšte je pravilo da lagana hrana ide uz svetlo pivo, dok jakoj hrani više odgovaraju tamnija, nešto jača piva. Potrebno je prvo ispiti gutljaj piva, zatim uzeti zalogaj hrane i zaliti ga novim gutljajem. Tad nastaje idealan spoj različitih ukusa hrane i piva gde se oni međusobno upotpunjuju stvarajući idealnu kombinaciju za sva čula. 

Suština uparivanja piva i hrane je da nijedan ukus ne nadvlada drugi. Ipak, pri degustaciji treba znati i nekoliko važnih stvari da bi se sačuvala harmonija ukusa… Ovog puta donosimo kratak vodič koji će vam biti od pomoći da na najbolji način ukombinujete roštiljsko meso i odgovarajuće pivo. 

Svinjetina - pljeskavice, ćevapi i kobasice

Ako poredimo belo meso sa svinjetinom (kobasicama i jelima od mlevenog mesa), primetićemo da belo meso ne poseduje kompleksan i interesantan ukus. Razlika u ukusu se prvenstveno javlja zbog toga što belo meso ne sadrži masti, dok svinjetina ili ćevapi spadaju u masna mesa. Ukus mesa kreiraju masti, te moramo izabrati pivski stil koji će komplementarno uticati na srednje jak ukus ovih jela. U ovom slučaju laganija svetla piva predstavljaju najbolji izbor.

Piletina

Sama po sebi, piletina je blago meso i možda baš iz ovog razloga čest je izbor kada se kupuje meso za roštilj. Najčešće se na roštilju nalaze belo meso, krila i bataci. Dobar izbor za kombinovanje sa grilovanom piletinom uglavnom se svodi na laganije lagere i pšenična piva. 

Govedina

Za ljubitelje goveđih odrezaka, preporučuje se IPA koja svojom gorčinom i sirovom aromom hmelja dobro balansira slatkoću odreska. 

Jagnjetina i junetina

Ako volite da uživate u jakim ukusima ramsteka ili pak jagnjetine, bitno je da pronađete pivo koje može da se nosi sa jakim ukusima ovih jela. Pravi izbor za ova mesa su piva u kojima dominiraju hmelj i slad. Svakako nećete pogrešiti ukoliko poručite tamno pivo.

 

Slanina sa pivom na žaru

Sastojci:

2kg slanine (sa kožom), 200ml piva, 1/2 kesice univerzalnog začina za roštilj, 1 glavica luka, biber, 2 supene kašike soja sosa, 1 čen belog luka, ulje

Priprema:

Slaninu isecite na šnitove iste veličine. U duboku posudu ili šerpu sipajte začin, soja sos i pivo. Lepo promešajte i stavite slaninu, pa promešajte rukom da se dobro začini. Pospite biberom, dodajte luk isečen na krugove i prelijte sa malo ulja odozgo. Pokrijte folijom ili poklopcem i ostavite u frižideru da se marinira. Možete peći nakon sat-dva ili sledećeg dana. Ako imate odgovarajući roštilj na ugalj, biće najbolje, ali možete i na električnom roštilju.