Ćureća prsa spadaju među najpopularnije proizvode od mesa, pretežno zbog svojih nutritivnih kvaliteta. Ovo meso bogato je proteinima, ali i gvožđem i vitaminima B grupe. Osim toga, ćureća prsa su vrlo niskokalorična i sadrže malo masti, što ih čini odličnim izborom za osobe koje se pridržavaju dijete ili paze na svoju ishranu.
Svakako najrasprostranjeniji oblik ovog mesa predstavljaju dimljena ćureća prsa. Dimljenje se praktikuje prvenstveno radi povećanja trajnosti, ali i zbog poboljšanje ukusa. Dimljena ćureća prsa se koriste za pripremu najrazličitijih obroka, među kojima prednjače sendviči, ali su i redovan sastojak salata i čorbi, kao i jela od testa ili pirinča.
Dimljena ćureća prsa predstavljaju izvrstan izbor za osobe koje traže ukusnu zdravu hranu.
Sastojci:
250g celera, 150g dimljenih ćurećih prsa, 1 limun, 200g jabuka, 30g mlevenih oraha, 180ml kisele pavlake, peršunov list, so i biber.
Priprema:
Celer dobro operite, tanko oljuštite i izrendajte u odgovarajuću posudu. Sveže izrendani celer prelijte sokom od limuna (da ne bi potamneo). Zatim dodajte oljuštene i izrendane jabuke, ćureće grudi isečene na štapiće, mlevene orahe, kiselu pavlaku i začine. Sve dobro izmešajte i servirajte. Za dekoraciju preporučujemo peršun i zelenu salatu. Prijatno!