B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Salata sa šunkom i medom

autor: Gomex | 25.08.2022
Salata sa šunkom i medom

Med sprečava infekcije, čuva zube i kosti, spušta holesterol, poboljšava varenje, stvara prekopotrebnu životnu energiju i poboljšava raspoloženje.

Lekovita svojstva meda

Lekovita svojstva meda su višestruka zbog njegovog specifičnog sastava. Obilje vitamina, minerala, oligoelemenata i hranjivih sastojaka koji se nalaze u medu čine ga odličnim saveznikom u borbi protiv mnogih oboljenja. Med možemo koristiti na različite načine, ali je najdelotvorniji kada je kristalizovan, te ga konzumiramo laganim topljenjem u ustima ili mešanjem u vodi, čaju ili mleku.

Zna se da med jača imunitet, poboljšava koncentraciju, jača snagu srca i poboljšava srčani ritam, poboljšava probavu i revitalizuje organe za varenje, poboljšava obnavljanje tkiva, kose i noktiju, potpomaže obnavljanje krvnih elemenata, ima antibakterijsko, antiseptično i antimikotično dejstvo, pozitivno utiče na otklanjanje toksičnih materija iz organizma, deluje protiv stresa i nesanice, lošeg raspoloženja i razdražljivosti, koristi se za dijetu u kombinaciji sa limunom...

Salata sa šunkom i medom

Sastojci: 
200g šunke, 700g sitnijeg krompira, 350g smrznute boranije, 3-4 jajeta, 1 ljubičasti luk, 2 kašičice jabukovog sirćeta, sveži peršun, malo šećera, so i biber (po ukusu).

Za preliv:
2 kašike maslinovog ulja, 1 kašika senfa, 1 kašika jabukovog sirćeta, 1 kašika meda.

Priprema: 
Luk prepolovite i tanko ga narežite. Prelijte ga sa dve kašike jabukovog sirćeta, posolite i dodajte malo šećera. Ostavite da odstoji oko pola sata. Odaberite sitnije krompire ili koristite mladi krompir. Skuvajte krompir u kori, pa narežite na komade veličine zalogaja. Dok se krompir kuva, jaja skuvajte tvrdo, a zatim ih oljuštite i narežite na kriške. Boraniju kuvajte 8-10 minuta. Ocedite je. Dodajte preliv od maslinovog ulja, senfa, jabukovog sirćeta i meda. U činiju stavite krompir, dodajte luk, posolite i pobiberite, pa pospite naseckanim svežim peršunom. Dodajte preliv i promešajte. Na kraju dodajte boraniju i jaja. Šunku možete samo narezati, a toplu salatu poslužiti kao prilog ili jedan od priloga. No, ako kockice šunke pomešate sa ostalim sastojcima, dobićete pravi obrok.