B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Slatki kanapei sa pirinčanim galetama

autor: Gomex | 05.01.2023
Slatki kanapei sa pirinčanim galetama

Pirinač je jedna od glavnih žitarica u svetu, kako po nutritivnoj i energetskoj vrednosti, tako i po količini proizvodnje. Smatra se žitaricom kojom se hrani polovina čovečanstva. 

Kao što nam je poznato, pirinač najviše konzumiraju narodi Azije, mada je njegova potrošnja zastupljena u čitavom svetu. U tropskim, a ponegde i u suptropskim predelima gde vlada mnogo veći natalitet (kao što je to u Kini, Indiji i mnogim Afričkim državama, gde takođe vlada i siromaštvo), bilo je predodređeno da ovakva žitarica postane vodeća poljoprivredna kultura.

Pirinač - žitarica puna hraljivih materija

Pirinač je glavni predstavnik kompleksnih ugljenih hidrata. Ovakvi ugljeni hidrati se nakon unosa sporo i postepeno vare, te organizam oseća sitost dugo nakon jela, a takođe ne dižu naglo ni nivo šećera u krvi (kao što to rade prosti šećeri). Tako je i pirinač, kao i mnoge druge celovite žitarice koje u sebi sadrže skrob, veoma bitan za regulisanje težine. Kako su pokazale studije, biološka iskoristivost pirinča u organizmu je oko 95%. Kroz vekove je ova žitarica hranila čovečanstvo, dok se danas sve više koristi i u pripremi poslastica…

U nastavku ćete pronaći recept za fenomenalan desert koji se izuzetno brzo i lako priprema. Osim toga, niskokaloričan je u odnosu na tradicionalne kolače, ne sadrži gluten i u pitanju je posna poslastica, bez namirnica životinjskog porekla. U prodavnicama se mogu pronaći galete već prelivene čokoladom, ali je ova domaća varijanta mnogo ukusnija i bogatija, jer sadrži i kikiriki i bobičasto voće umesto kog se mogu koristiti banane. 

Slatki kanapei sa pirinčanim galetama

Sastojci: 
4 pirinčane galete, 50g kikiriki putera, 50g bobičastog voća (ribizle i borovnice), 120g crne čokolade i 3 kašike kokosovog ulja.

Priprema: 
Čokoladu otopite sa kokosovim uljem i ostavite da se prohladi. Pirinčane galete premažite kikiriki puterom preko kog ćete staviti ribizle i borovnice. Povrh svega dolazi otopljena čokolada… Sačekajte da se čokolada stegne i uživajte u ovom sjajnom desertu.