B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Slatko-slana kuhinja

autor: Gomex | 11.08.2022
Slatko-slana kuhinja

Na prvi pogled može delovati nespojivo, ali kombinacija voća i proizvoda od mesa je odavno trend, i to ne bez razloga. Kad se dobro upare kiselost i slatkoća voća sa pikantnošću mesa (i ponekad reskim ukusom povrća), dobijaju se izvrsne kombinacije.

Neobične, a ukusne kombinacije

Bobičasto voće ide uz crveno meso, jagode uz plodove mora, piletina se slaže sa bananama, kajsijama, narom i citrusima, dok je pačetina dušu dala za borovnice, višnje, kruške i mango… Ljubitelji prasetine treba da razmisle o borovnicama, šljivama i breskvama, dok bi teletinu trebalo upariti sa smokvama. U ovakva jela se često dodaje med, a ako ne znate odakle da krenete, počnite od jabuke koja se slaže sa gotovo svim vrstama mesa.

Sa druge strane, nutricionisti tvrde da meso (kao ni jaja, mleko i sir) ne treba jesti zajedno sa pomorandžama, paradajzom, limunom i ananasom, jer kiselo voće narušava varenje proteina. 

Jedan od najidealnijih spojeva za slatko-slane kombinacije su svakako suve šljive i slanina, a recept za taj gurmanski ugođaj čeka vas u nastavku.

Integralne korpice sa slaninom i suvim šljivama

Sastojci: 
Za testo - 200g integralnog pšeničnog brašna, 200g belog brašna, 100g leblebija, 50g pečene golice, 1 jaje, 250ml jogurta, 100g masti, 1 kašičica soli, 20g svežeg kvasca.
Za nadev - 100g slanine, 100g suvih šljiva, 2 čena belog luka.

 

Priprema: 
Izblendirajte leblebiju i golicu, pa dodajte brašno i kašičicu soli. Kvasac razmutite sa malo jogurta i sipajte u brašno. Dodajte ostatak jogurta, jaje i mast. Umesite glatko testo i ostavite na toplom da naraste. Za to vreme, izblendirajte slaninu, suve šljive i beli luk. Dosolite ako slanina nije dovoljno slana. Testo premesite, pa podelite na 24 loptice od oko 40g. Svaku lopticu podelite na dve i rastanjite na krugove. Jedan krug zasecite unakrst, ali ne do kraja. Na obodu testo ne treba da bude presečeno. Zasečeni krug stavite preko celog, pritisnite ivice da se sastave, a iz centra podignite isečeno testo da se dobije neka vrsta cveta-korpice. U svaku korpicu spustite oko pola kašičice nadeva. Stavite da se peče 15-ak minuta, na 200-220°C. Korpice se obično služe tople, uz pivo.