Na prvi pogled može delovati nespojivo, ali kombinacija voća i proizvoda od mesa je odavno trend, i to ne bez razloga. Kad se dobro upare kiselost i slatkoća voća sa pikantnošću mesa (i ponekad reskim ukusom povrća), dobijaju se izvrsne kombinacije.
Bobičasto voće ide uz crveno meso, jagode uz plodove mora, piletina se slaže sa bananama, kajsijama, narom i citrusima, dok je pačetina dušu dala za borovnice, višnje, kruške i mango… Ljubitelji prasetine treba da razmisle o borovnicama, šljivama i breskvama, dok bi teletinu trebalo upariti sa smokvama. U ovakva jela se često dodaje med, a ako ne znate odakle da krenete, počnite od jabuke koja se slaže sa gotovo svim vrstama mesa.
Sa druge strane, nutricionisti tvrde da meso (kao ni jaja, mleko i sir) ne treba jesti zajedno sa pomorandžama, paradajzom, limunom i ananasom, jer kiselo voće narušava varenje proteina.
Jedan od najidealnijih spojeva za slatko-slane kombinacije su svakako suve šljive i slanina, a recept za taj gurmanski ugođaj čeka vas u nastavku.
Sastojci:
Za testo - 200g integralnog pšeničnog brašna, 200g belog brašna, 100g leblebija, 50g pečene golice, 1 jaje, 250ml jogurta, 100g masti, 1 kašičica soli, 20g svežeg kvasca.
Za nadev - 100g slanine, 100g suvih šljiva, 2 čena belog luka.
Priprema:
Izblendirajte leblebiju i golicu, pa dodajte brašno i kašičicu soli. Kvasac razmutite sa malo jogurta i sipajte u brašno. Dodajte ostatak jogurta, jaje i mast. Umesite glatko testo i ostavite na toplom da naraste. Za to vreme, izblendirajte slaninu, suve šljive i beli luk. Dosolite ako slanina nije dovoljno slana. Testo premesite, pa podelite na 24 loptice od oko 40g. Svaku lopticu podelite na dve i rastanjite na krugove. Jedan krug zasecite unakrst, ali ne do kraja. Na obodu testo ne treba da bude presečeno. Zasečeni krug stavite preko celog, pritisnite ivice da se sastave, a iz centra podignite isečeno testo da se dobije neka vrsta cveta-korpice. U svaku korpicu spustite oko pola kašičice nadeva. Stavite da se peče 15-ak minuta, na 200-220°C. Korpice se obično služe tople, uz pivo.