B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Sok od paradajza sa jabukovim sirćetom

autor: Gomex | 31.05.2023
Sok od paradajza sa jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće je jedan od najcenjenijih sastojaka u svetu kuvanja i tradicionalne medicine. Sa svojim jedinstvenim ukusom i brojnim zdravstvenim prednostima, ono je postalo neizostavan sastojak u mnogim domaćinstvima širom sveta. 

Zašto je jabukovo sirće dobro za naše zdravlje?

Ovaj prirodni napitak nastaje fermentacijom soka od jabuka, a tokom tog procesa stvaraju se korisni enzimi, probiotici i antioksidansi. Pre svega, jabukovo sirće je odličan izvor acetilholina, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i održavanju zdravlja srca, ali sadrži i pektin, vlakno koje pomaže u regulaciji nivoa holesterola u krvi. Takođe, jabukovo sirće je poznato po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. Može pomoći u ubijanju štetnih bakterija u crevima i regulisati pH ravnotežu, čime se poboljšava varenje i opšte zdravlje crevnog sistema. Uz to, smatra se korisnim i u prevenciji problema sa urinarnim traktom i gljivičnim infekcijama.

Jabukovo sirće se koristiti i kao osvežavajući preliv za salate ili marinada za meso. Takođe se može dodati u sosove, supe, pa čak i napitke, kako bi se poboljšao ukus i aroma. Sa svojim karakterističnim kiselkastim ukusom, ono će dodati poseban šarm vašim jelima. 

Važno je napomenuti da jabukovo sirće treba koristiti umereno. Prekomerna konzumacija može izazvati iritaciju želuca i oštetiti zubnu gleđ. Najbolje je razrediti ga vodom, kako bi se umanjio njegov intenzivan ukus.

Sok od paradajza sa jabukovim sirćetom

Sastojci i brza priprema: 
1½ šoljica soka od paradajza, 1-2 supene kašike jabukovog sirćeta, i½ kašičice himalajske soli.
Promešajte i popijte!

Uz dobrobiti koje ima jabukovo sirće, sok od paradajza odličan je izvor vitamina i likopena. Pomaže kod mršavljenja, reguliše rad creva, opskrbljuje organizam energijom i posebno je zdrav za kožu.