Zdravstvene koristi od kiselog kupusa su mnogobrojne. On poboljšava vaše probavno zdravlje, povećava cirkulaciju krvi, štiti srce, pruža energiju, jača imunitet, ojačava kosti, smanjuje nivo holesterola, uklanja upale, štiti od određenih vrsta raka, a čak poboljšava i vaš vid i zdravlje kože.
Kiseli kupus sadrži značajne količine vitamina A, C, K i više različitih vitamina B. Uz to, kiseli kupus je dobar izvor gvožđa, mangana, bakra, natrijuma, magnezijuma i kalcijuma, a doprinosi i umerenoj količini proteina u vašoj prehrani.
Kupus je poznat po visokom sadržaju vlakana, a ona su poznata kao jedan od ključnih “boraca” za dobrobit probavnog zdravlja. Kiseli kupus je takođe pun vlakana i može pomoći u borbi protiv konstipacije, nadimanja i grčeva. Prirodna biljna vlakna se obično konzumiraju zbog zdravije i kvalitetnije probave, ali su takođe vrlo važna i za srce.
Vlakna mogu da odstrane opasan holesterol iz arterija i krvnih sudova vezivanjem sa mastima i holesterolom, te uklanjanjem istih iz tela. To može sprečiti aterosklerozu, srčane udare i niz drugih kardiovaskularnih problema. Kiseli kupus sadrži i dosta karotena i značajnu količinu vitamina A. Ovaj esencijalni vitamin deluje kao antioksidans, baš kao i karoteni. On uklanja slobodne radikale koji mogu uzrokovati da zdrave ćelije mutiraju. Kiseli kupus dobar je i za zdravlje očiju, jer vitamin A smanjuje šanse za degeneracije i stvaranje katarakte. Uz to, vitamin A pomaže u održavanju vaše kože - usporava pojavu bora i generalno održava kožu mladom i zdravom.
Istorijski zapisi upućuju na to da je kiseli kupus napravljen prvo u Kini, te je donesen u Evropu, tj. u tadašnje Rimsko Carstvo. Kisela ili fermentisana hrana poput kiselog kupusa bila je vrlo vredna u doba pre nego što smo imali frižidere, jer je omogućavala hrani da ostane sveža tokom dugih putovanja.
Sastojci:
200g dimljenih rebara, 150g slanine, 250g kiselog kupusa, 500g pasulja.
Sastojci za zapršku:
ulje, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 1 kašika crvene tucane paprika, 2 kašike brašna, biber, so i lovorov list
Priprema:
Kuvajte pasulj dok ne provri, pa prospite prvu vodu. Zatim ponovo sipajte vodu i kuvajte pasulj dok ne omekša do pola. Onda mu dodajte seckani kiseli kupus, dimljena rebra i slaninu. Sve to kuvajte dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Zatim napravite zapršku koja se sprema u rerni. U okruglu tepsiju sipatjte ulje i ubacite u rernu da se zagreje. Dodajte crni i beli seckani luk, promešajte i pustite da se malo prodinsta, a onda mu dodajte tucanu papriku i brašno. Sve izmešajte i tepsiju izvadite iz rerne. U tepsiju dodajte kuvani pasulj sa kiselim kupusom i sve lepo promešajte. Vratite u rernu i pecite na 220 stepeni 40 do 60 minuta.