B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Spremite zimnicu na vreme

autor: Gomex | 12.08.2021
Spremite zimnicu na vreme

Iako je kult hrane i pripreme zimnice sastavni deo tradicije svih balkanskih naroda, pitamo se da li će (zbog savremenog načina života i mogućnosti kupovine gotove zimnice) ovaj običaj u narednim godinama početi da izumire…

Priprema zimnice u Srbiji već sada je daleko manje zastupljena u odnosu na neka ne tako davna vremena. Spremanje ajvara, pinđura, turšije i kiselog kupusa, i pored neprevaziđenog ukusa, sve ređe se praktikuje. Onima koji ipak žele da nastave tamo gde su stale njihove bake, stari znalci preporučuju upotrebu najkvalitetnijeg voća i povrća, a za kuvanje - emajlirano, vatrostalno i aluminijumsko posuđe. 

Osnovni saveti za dobru zimnicu

Pečenje, kuvanje i kiseljenje sezonskog voća i povrća i danas su običaji kojima se ponose mnoga domaćinstva, a u procesu pripreme neretko učestvuju svi članovi porodice.

Što se tiče posuda u kojima će se zimnica čuvati, najbolje bi bilo da su one neoštećene i čiste, zbog čega su svakako najbolje nove tegle sa metalnim poklopcima. Njih je potrebno dobro oprati i sterilisati u ključaloj vodi (držati ih 10-ak minuta) i ocediti pre punjenja. Jedan od načina za sterilisanje je da se tegle (bez poklopca) nakon pranja drže u rerni zagrejanoj na 200 stepeni ili desetak minuta na 150 stepeni. Pre punjenja, poklopac i vrh tegle mogu se prebrisati alkoholom. Za slane zimnice od povrća, najbolji konzervans su so, sirće i ulje, dok će vam za slatku zimnicu trebati šećer i zgušnjivač. Zavisno od toga šta volite, u slatke zimnice možete dodati i cimet, koricu limuna ili vaniliju, a ukoliko želite da izbegnete komadiće voća, upotrebite mikser.

Zimnica omogućava da se hranljiva svojstva namirnica sačuvaju za upotrebu van sezone. Konzervisanje se može vršiti sušenjem, zaslađivanjem, kiseljenjem i soljenjem, u zavisnosti da li je u pitanju voće, povrće ili prerađevine od mesa. Zimnica se obično čuva u podrumu ili špajzu, a nekada je bilo veoma zastupljeno i čuvanje u zemlji.  

Kisela paprika bez kuvanja

Sastojci:

10kg paprike, 400g šećera, 250g soli, 1 vinobran, 1l sirćeta

Priprema:

Paprike operite i izvadite semenke. Izrežite na osmine (onako kako želite da ih vidite u svom tanjiru). Šećer, so i vinobran pomešajte u posebnoj činiji. Papriku postavite u jednu veću plastičnu posudu. Ravnomerno pospite mešavinom šećera, soli i vinobrana. Zalijte sirćetom i proces je završen.