B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Šta poslužiti za uskršnje praznike?

autor: Gomex | 14.04.2022
Šta poslužiti za uskršnje praznike?

Hrana je prvenstveno emocija, ugođaj, slavlje i opuštanje sa porodicom i dragim ljudima. Tokom praznika, trpeza je bogata i raznovrsna, a domaćini se trude da svega bude u izobilju… 

Tradicionalna praznična trpeza

Za praznike se tradicionalno pripremaju jela koja većina nas voli i bez kojih ovi dani ne bi bili potpuni. Sa druge strane, konzumiraju se obroci koji su preobilni, unosi se mnogo (pa čak i duplo) više kalorija nego što je potrebno. Dakle, ako odlazimo u goste u kasnijim popodnevnim časovima, trebalo bi da smo već pojeli dva obroka – doručak i ručak, a s obzirom na to da će večernji obrok u gostima biti obilan, preporuka je da ručak bude laganiji. Tradicionalna praznična trpeza je bogata mesom (ili ribom), rolatima, slanim tortama, kompleksnim salatama na bazi pirinča i testenine, slatkišima. Zato je najbolje da vi kod kuće stavite akcenat na sveže voće i povrće (jer je vrlo malo verovatno da ćete te namirnice jesti za večeru). 

Ako idete na svečanu večeru, kod kuće za ručak odaberite obrok salatu ili samo salatu, dok bi doručak mogao da bude na bazi voća, npr. kombinacija žitarica i voća sa jogurtom ili kefirom.

Jedino pravilo koje bi trebalo da ispoštujete je da završite večeru dva sata pre odlaska na spavanje. Možda je dobra ideja da prošetate nakon tako obilne praznične večere. Nemojte se odricati slatkiša, jer i tu važi pravilo umerenosti… A ako na kraju želite da popijete kafu, zašto da ne, samo šećer zamenite niskokaloričnim zaslađivačem. 

Ovo su samo neke od preporuka za lakši način da se „pregrme” tradicionalne praznične gastronomske igre bez granica sa što manje posledica po liniju i krvne sudove. Naravno, svakako uživajte u praznicima

Ukoliko vi pripremate svečanu večeru, butkice i kolenice biće naša preporuka broj 1. Ova jela plene izgledom, a hrana je sočna i prosto se topi u ustima. Budite spremni da vam neodoljivi mirisi otvore apetit i pre nego što jelo bude gotovo…

Uskršnje kolenice sa kajmakom

Sastojci:
Sveže ili dimljene kolenice, lovor, biber u zrnu, 5 krompira, 5 šargarepa, 1 koren peršuna, 1 koren paškanata, 1 glavica celera, 150g kajmaka, malo origana, malo bosiljka

Priprema:
Kuvajte kolenice u vodi ili pivu, sa lovorom ili biberom u zrnu. Kada je meso skoro sasvim kuvano, dodajte povrće i kuvajte dok se meso ne odvoji od koske. U posudu za pečenje prebacite povrće i deo soka, a preko stavite meso odvojeno od kostiju. Pospite bosiljkom i origanom, pa rasporedite polovinu kajmaka. Stavite u rernu na 10 minuta da se zapeče. Rerna bi trebalo da je zagrejana na 180 stepeni. Izvadite, stavite preostali kajmak preko mesa i pospite seckanim peršunom.