Tart je francuska reč koja se može prevesti kao pita ili kolač, a pečenje testa ove vrste počelo je u 16-om veku, otprilike 200 godina nakon pite. U tom periodu, na tart se gledalo kao na proizvod visoke kuhinje, što mu je donelo veliku popularnost među plemstvom.
Tart je naziv za vrstu peciva karakterističnog okruglog oblika i rebrastog oboda, koje je istovremeno i hrskavo i meko, a koje nežno obavija bogato punjenje. Iako je tart izvorno bio slan, sa mesnim punjenjem, kulinarski trendovi doveli su do toga da u poslednje vreme pod ovim imenom češće pronalazimo poslastice punjene voćem i kremom.
Tartovi su obično samostojeći sa čvrstom podlogom koja se sastoji od testa izrađenog od brašna i gustog punjenja, dok pite mogu imati mekše testo i labavije punjenje.
Napravljen u slatkoj varijanti (kao zanimljiv kolač) veoma je lak za pripremu, a gotovo bez izuzetka ostavlja impresivan utisak.
Često se viđa u vitrinama poslastičarnica, obično u mini izdanju. Deluje veoma dekorativno u preseku, a ukus da i ne pominjemo. Za pripremu tarta u službi poslastice, može se koristiti razno voće - jabuke, jagode, kupine, breskve, kajsije… Preko voća se stavlja želatin ili džem od kajsija ili crvenih ribizli koji ima puno pektina, što voću daje lepu glazuru. Kada se lepo aranžira, izgleda neodoljivo.
Ranim tartom u slatkoj varijanti smatra se italijanska krostata. Ovaj kolač opisan je kao „rustikalna verzija otvorenog voćnog kolača u slobodnoj formi”. Sada već postoji zaista mnogo vrsta tarta, uključujući i popularne - „Tarte tatin”, „Bakewell tart”, kao i „Dart tart” koji koristi džem umesto svežeg voća. Tartlet se odnosi na minijaturni tart, a kategorije „flan” i „kiš” označavaju veoma slična jela, bez bitnih razlika.
Legenda kaže da je neuk ili nedovoljno iskusan kuvar u Francuskoj zamesio premalo testa za pitu. Imao je dovoljno samo za donju koru, te je u toj improvizaciji nastalo ono što sada zovemo tart.
Sastojci (za 4 osobe):
Testo: 250g oštrog brašna, 5g soli, 125g maslaca, 1 žumance, 50ml vode, 1 kafena kašičica šećera
Fil: 2 jajeta, 2dl pavlake za kuvanje, 1 praziluk, 100g šunke isečene na trake, 120g rendane gaude, 50g kulena u tankim listovima
Priprema:
Rukama sjedinite brašno, so, šećer i kockice putera, tako da dobijete mrvičastu smesu. Umutite žumance sa vodom i pomešajte sa smesom, kako biste dobili glatko testo.
Umotajte testo u prozirnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Razvijte testo oklagijom, zatim ga prebacite u kalup za tart, a višak odstranite. Praziluk očistite, isecite na kocke, pa pospite preko testa. Umutite jaja i pavlaku za kuvanje i pospite preko praziluka. Pospite iseckanu šunku, kao i rendani sir i složite iseckani kulen. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta, na 180 stepeni, dok se fil ne stegne.