Kad se neko bavi vinogradarstvom, on mora biti i iskreni ljubitelj vina. Zimski period je jedini deo godine kada se radovi ne obavljaju u vinogradima, te se na Sv. Trifuna valja izaći u vinograd, orezati bar jedan čokot i zaliti čašom vina...
Težak je i odgovoran vinogradarski posao, pun je neizvesnosti i zahteva konstantan i naporan rad tokom cele vegetativne sezone. Nekada bude ovenčan bogatim rodom slatkog nektara, a po neka godina ipak podbaci koliko god se domaćin potrudio.
Nije slučajno što su vinogradari odabrali svoj dan na Sv. Trifuna da na svečan i posvećen način obiđu svoje zasade, prekontrolišu stanje čokota, obredno zaliju lozu čašom najboljeg prošlogodišnjeg vina, nazdrave, porazgovaraju i na taj način sebi požele uspešnu i berićetnu novu sezonu.
Na različitim geografskim područjima gde se uzgaja vinova loza, srpski vinogradari imaju različite običaje koji se primenjuju na Sv. Trifuna, ali se uglavnom svi svode na boravak u vinogradu i različite hedonističke detalje sa prijateljima. Uvek se popije po koja čaša „nektara bogova” i to se bira ono vino od najboljih sorti. Uz vino se služe sirevi, razni obredni hlebovi, a bude tu i mesa i mesnih prerađevina. Uglavnom se svi trude da atmosfera bude prijatna, topla i da se svi pozvani lepo provedu u skromnim vinogradarskim kućicama.
U krajevima poznatim po svojim vinogorjima, uobičava se formiranje kolone seljana koja obilazi sve vinograde, a domaćini se trude da ih na kratko ugoste, jer povorka ubrzo mora da krene dalje. Vinograda i domaćina je dosta, a dani u februarau su još uvek prohladni i kratki.
Danas smo odabrali jedan lep običaj pravljenja vinogradarske pogače za ovaj praznik.
Sv. Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, kafedžije, a na liturgijama se pominju stradanja svetitelja Trifuna. Ovaj svetac je i zaštitnik grada Kotora.
Na ikonama je prikazan sa kosirom, vinogradarskim nožem za kalemljenje. Srpski narod u okolini Zaječara posvećuje mu čak tri dana slavlja, nadajući se njegovoj zaštiti u zimsko vreme kada vukovi nanose ogromne štete u tim krajevima, gde je ovčarstvo važna privredna delatnost.
Sastojci:
300ml mleka, 30g kvasca, 1 kašičica šećera, 50ml ulja, 1 kašičica soli, 550g brašna
Za premaz:
1 žumance, 2 kašike mleka
Za ukrase:
50g brašna, 50g soli, 2½ kašike vode
Priprema:
U mlako mleko stavite šećer, kvasac i malo brašna. Ostavite da kvasac nadođe. Sjedinite ulje i so, pa dodajte pripremljenu smesu. Ostavite da odstoji, zamesite testo i podelite ga na dva dela. Jednu polovinu podelite opet na pola. Svaku od dve polovine razvaljajte u valjak dužine 50-60cm. Tako razvaljana testa uvijte jedno oko drugog kao pletenicu. Stavite u okrugli pekač prečnika 25 cm (duž ivica). Od preostalog testa napravite kuglu koju ćete staviti u sredinu. Ostavite na toplom najmanje 45 minuta. Nadošlu pogaču premažite umućenim žumancetom sa mlekom. Za ukrase umesite testo od brašna, soli i vode. Isecite željene oblike i složite ih preko premazane pogače koju ćete peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 20 minuta.