Svinjska butkica iz rerne predstavlja vrhunac ukusa, mekoće i mirisa koji oduševljavaju gurmane širom sveta.
Jedno od najpoznatijih područja po pripremi svinjske butkica je Bavarska, regija u jugoistočnoj Nemačkoj. Bavarska butkica poznata je po hrskavoj kori i sočnom, mekom mesu koje se prosto topi u ustima. Priprema se sa aromatičnim začinima poput belog luka, kima i crnog bibera, što joj daje neodoljivu notu bogatstva i dubine ukusa.
Svinjska butkica takođe je izuzetno popularna u češkoj kuhinji, gde se služi sa prilozima poput knedli i kiselog kupusa. Često se peče sa pivom ili vinom, što dodatno obogaćuje njen ukus i čini je omiljenim izborom na porodičnim okupljanjima i svečanostima.
Širom sveta, ljubitelji svinjskog mesa uživaju u pripremi butkice, prilagođavajući je lokalnim ukusima i tradicijama. U nekim kuhinjama, butkica se peče sa medom i senfom, dok se u drugima kombinuje sa egzotičnim začinima poput đumbira i karija.
Sastojci:
2 komada svinjske butkice, 100g luka, 100g šargarepe, 50g celera, 4-5 čenova belog luka, 150ml belog vina, 50g paradajz pirea, 100g brašna, 80ml ulja, 1 lovorov list, 7-8 zrna bibera i so.
Priprema:
Oprane i osušene butkice stavite u posudu za pečenje. Posolite ih, pa im dodajte krupno iseckano povrće, zrna bibera i lovorov list. Butkice prelijte belim vinom. Dolijte vodu da ogrezne. Stavite poklopac i pecite 180 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni. Zagrejte ulje, pa u njemu propržite brašno dok ne porumeni. Dodajte paradajz pire i razredite ga bujonom od butkica uz neprestano mešanje. Butkice prelivene sa dosta sosa poslužite sa prilogom po želji.