B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Svinjska butkica u paradajz sosu

autor: Gomex | 15.12.2022
Svinjska butkica u paradajz sosu

Butkica važi za meso koje je vrlo mirisno, masno i bogato prirodnim želatinom. To podrazumeva da mu treba više sati da bi se dobro skuvalo.

Butkica se može kuvati na mnogo različitih načina, a obično se podvrgava dvostrukoj ili trostrukoj toplotnoj obradi, u zavisnosti od recepta. U svakom slučaju, da biste postigli najbolje rezultate, potrebno je da skuvate butkicu pre nego što preduzmete bilo koji od narednih koraka u pripremi. Da biste uštedeli vreme, preporučuje se kuvanje u ekspres loncu. 

Šta je butkica, a šta kolenica?

Mnogi su u dilemi - šta je butkica, a šta kolenica? Evo odgovora! Butkica je deo koji se kod svinje nalazi iznad papka zadnje noge, dok je kolenica smeštena iznad papka prednje noge. Butkice su veće i obično masnije. 

Kod nas su najpoznatiji recepti za dimljenu ili kuvanu kolenicu koja se uglavnom kombinuje sa kupusom i pasuljem... U Nemačkoj, zemlji gde su butkica i kolenica zaista nešto posebno, ovo meso se priprema na specijalan način - dugo se peče i zaliva se tamnim pivom, a njeno serviranje u restoranima obično prati muzika uživo. Ovi specijaliteti sa mekim mesom i hrskavom pečenom kožicom, uz knedle od hleba ili krompira i u sosu od piva - jela su uz koje neizostavno ide i krigla kvalitetnog bavarskog piva. 

Svinjska butkica u paradajz sosu

Sastojci: 

Butkica, 200ml paradajz soka, 1/2 glavice crnog luka, 3-4 čena belog luka, 1 kašika šećera, so, bosiljak, peršun, biber, ulje i brašno.

Priprema: 
Butkicu preko noći potopite u hladnu vodu. Nekoliko puta promenite vodu, a narednog dana je bacite. Sipajte čistu vodu da pokrije butkicu i kuvajte je oko 60 minuta. Za brže kuvanje koristite ekspres lonac. Dok se butkica kuva, pripremite sos od paradajza. Usitnite luk. U šerpi zagrejte ulje, dinstajte luk sa malo vode dok ne omekša. Dodajte paradajz, so, beli luk i šećer i kuvajte dok sos ne ostane samo na masnoći. Ako je potrebno, dodajte malo bujona. Dodajte začine (bosiljak, peršun i biber). Sklonite sa vatre. Skuvanu i ohlađenu butkicu očistite od kostiju. Zagrejte ulje u tiganju. Kockice mesa uvaljajte u brašno i pržite sa svih strana. Prženo meso stavite na tanjir i prelijte pripremljenim sosom od paradajza. Svinjska butkica sa paradajz sosom je spremna.