B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Ukusan i zdrav obrok od oslića

autor: Gomex | 17.06.2021
Ukusan i  zdrav obrok od oslića

Riba je lagani obrok koji ne opterećuje želudac, a sadrži mnoštvo sastojaka važnih za rast, razvoj i zdravlje. Iz tog razloga, riba se svrstava u najzdravije namirnice. Jedna od onih koja se posebno izdvaja je oslić.

Ova vrsta ribe je u našim krajevima možda i najpopularnija među dostupnim vrstama morske ribe. Cena joj je prihvatljiva za prosečnu potrošačku korpu, a odnos kalorija, masti i proteina koje sadrži čini je odličnom za sve koji paze na ishranu i posebno za one koji vežbaju. 

Oslić je izvor zdravlja!

Oslić se može pripremati na razne načine. Meso nije toliko delikatno da morate biti neki veliki stručnjak u kuhinji. Možete ga pohovati, staviti na maslinovo ulje, peći u rerni sa krompirom i povrćem… Oslić ima vrlo blag ukus, tako da je dobro napraviti neki umak ili marinadu.

100g svežeg oslića sadrži 87 kalorija, 308mg kalijuma, 83mg natrijuma, 15.8g proteina, 0.4g omega-3 masnih kiselina, 2.2g masti, 0.4g zasićenih masti. Meso ove ribe je bogato vitaminima grupe A, E i D. Navedeni vitamini se mogu naći i u životinjskom mesu, ali u znatno manjim količinama, dok je meso oslića siromašno mastima, što ga čini odličnom namirnicom za osobe koje su na dijeti. 

Oslić je sjajan izvor kalcijuma, magnezijuma, selena, cinka, gvožđa i fosfora, kao i velikog broja mikroelemenata - fluora, gvožđa, broma i litijuma.

Najveća koncentracija izuzetno korisnih omega 3 masnih kiselina nalazi se u tri vrste ribe, među kojima je i oslić. Zahvaljujući konzumaciji ribe, organizam može da proizvodi i hormon serotonin, jedan od presudnih za dobro raspoloženje i psihičko blagostanje.

Smatra se da osobe koje konzumiraju ribu makar jednom nedeljno smanjuju verovatnoću za slabljenje vida u poznijim godinama za 50%. Takođe, rizik od nastanka srčanog udara će smanjiti za 50%.

Zapečeni komadi oslića

Sastojci:

4 oslića, 2dl maslinovog ulja, 1dl belog vina, 4-5 čenova belog luka, 1 kašika sirćeta, po potrebi belo i kukuruzno brašno, so, biber, ruzmarin (po ukusu)

Priprema:

Ribu dobro operite, oljuštite kožu i isecite na krupnije komade. Usolite je i stavite u marinadu da odstoji jedan do dva sata. Povremeno je okrećite da komadi ribe ravnomerno upiju marinadu. Marinada: sirće, vino i ulje sipajte u veću posudu, pa dodajte pripremljene začine - so, ruzmarin, beli luk i ostale, po ukusu. Pomešajte belo i kukuruzno brašno, te uvaljajte svako parče. Ređajte u pleh sa uljem i preostalom marinadom. Pecite 90 minuta, na 200 stepeni.