Drvo višnje bilo je poznato i u prilično dalekoj istoriji. Naime, naši preci koji su živeli pre više od dve i po hiljade godina znali su za lekovitost ovog voća. Višnja je poznata po tome što neguje čitav organizam, a uz to pruža i osećaj sitosti…
Ovo voće bogato je vitaminima, mineralima i oligoelementima. Višnja hrani i štiti mozak, smanjuje rizik od dijabetesa, pomaže kod bubrežnih smetnji, pogoduje probavnom traktu, pomaže kod mršavljenja, poboljšava san, smanjuje rizik od srčanih bolesti, pomaže kod upala mokraćnih kanala… Ona sadrži vitamin C, vitamine B grupe, kao i kobalt koji snižava krvni pritisak. Dijabetičari mogu jesti višnje u neograničenim količinama, jer sadrže vrlo malo šećera.
Višnje se koriste za pravljenje sokova, kremova, mermelada, kao i alkoholnih pića poput vina, likera i rakije. Ovo voće je najbolje konzumirati u svežem stanju, jer je nutritivni značaj tada najveći. Pigment u crvenoj boji koji krasi višnju ima antioksidativno dejstvo i jedan je od važnih regulatora ritma i procesa starenja.
Višnje obiluju snažnim antioksidansima koji štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres. To je naročito bitno za starije osobe, jer ih štiti od neurodegenerativnih poremećaja poput gubitka pamćenja, demencije, Alchajmerove bolesti, ali i od kancera (posebno kada je u pitanju debelo crevo).
Interesantno je da je višnja jedna od retkih vrsta voća koja sadrži melatonin – prirodni hormon koji reguliše san. Stoga se osobama koje imaju problem sa nesanicom preporučuje da pre spavanja popiju čašu čistog soka od višnje. To će omogućiti dubok i neisprekidan san. Melatonin se takođe koristi u lečenju tegoba menopauze, kao i odvikavanja od lekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje…
Sastojci:
Za testo - 150g čokolade, 5 jaja, 150g putera, 150g šećera, 80g brašna, ulje. Za fil - 200g bele čokolade, 400g slatke pavlake, kašika vanilinog šećera, 400g očišćenih višanja.
Za preliv - 200g čokolade za kuvanje, kašičica ulja, višnje za dekoraciju.
Priprema:
Istopite 150g čokolade. Isecite puter na sitne komade, dodajte mu šećer i umutite ga. Dodajte otopljenu čokoladu i promešajte. Postepeno dodajte žumanca i brašno. Promešajte. Posebno umutite belanca i šam pažljivo dodajte čokoladnoj smesi. Sipajte u pleh i pecite pola sata na 180 stepeni. Otopite belu čokoladu i dodajte slatku pavlaku i vanilin šećer. Zagrevajte dok se ne pomeša. Ohlađeni fil umutite mikserom. Koru presecite horizontalno. Premažite jednu koru filom, pospite višnjama, zatim namažite ostatak krema, pa preklopite drugom. Otopite čokoladu za preliv sa malo ulja, pa prelijte kolač. Stavite ohlađenu poslasticu u frižider da se stegne. Pre služenja je isecite na kocke.