B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zdravlje u korenu rena

autor: Gomex | 02.04.2020
Zdravlje u korenu rena

Ishrana bogata renom posebno je korisna dijabetičarima, kao i onima koji konstantno osećaju umor ili imaju usporen metabolizam. Ren je u narodu poznat i kao lek za probleme sa disajnim putevima.

Ova zeljasta biljka obiluje korisnim sastojcima. Bila je nezaobilazna na trpezi starih Egipćana, dok su je antički Grci koristili protiv bolova u leđima i kao afrodizijak.

Ren-i lek i začin

Ren se svrstava u izrazito zdravo povrće, a njegov svež koren može da se koristi tokom cele godine. Kada se kaže „ren“ - uglavnom se misli na ljuti koren, dok malo ko zna da su mladi listovi puni vitamina C, karotena i hlorofila.

Listovi sadrže i zavidnu količinu minerala: kalijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, magnezijuma, hlora. Sa druge strane, podzemni izdanci upotrebljavaju se kao začin i dodatak raznim jelima, posebno mesu.

Prilikom kupovine svežeg rena treba voditi računa da bude čvrst, neoštećen i bez zelenkastih nijansi. Omotač korena ne sme da ima ispucalu koru koja je dokaz starosti. Takav ren gubi na aromi i jačini.

Ren se ne pere, niti se soli, jer u tom slučaju posle kratkog vremena promeni boju u sivo. Specifičan ljut miris i ukus rena potiču od sastojka singrina, a ren sadrži i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide.

Zbog svih ovih sastojaka, poznavaoci narodne medicine ga preporučuju kao lek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume... Koristi se i kao lek protiv začepljenja krvnih sudova, poboljšava varenje, a vrlo je cenjen i kao antiseptik i diuretik.

Odličan je kao prilog u svakoj kombinaciji sa mesom, vrlo lepo dopunjava ukuse...

 

Butkica u sosu od rena

Sastojci:

1 veća dimljena butkica, 4 krompira, 4 veće šargarepe, ½ glavice celera, 2 kašike putera, 2 kašike brašna, 500 ml mleka, 2 kašike kajmaka, 1 kašika rendaаnog rena, mešavina začina .

Priprema:

Oljuštiti šаrgаrepu, krompir i celer. Krompir ostаviti u komаdu, а šаrgаrepu iseći nа krupno. U lonаc stаviti butkicu i kuvаti dok meso ne omekšа. Potom dodаti šаrgаrepu, krompir i celer, pа nаstаviti sа kuvаnjem. Meso i povrće zatim treba procediti od suvišne tečnosti. Butkicu odvojiti od kostiju i iseći nа krupnije komаde. Posebno u šerpi rаstopiti puter, pа dodаti brаšno i krаtko propržiti. Postepeno dolivаti mleko, uz neprekidno mešаnje, dok se ne dobije ređi sos. Pred krаj kuvаnjа dodаti kаjmаk, ren i zаčine po ukusu. Promešаti. Vаtrostаlnu posudu nаuljiti i u nju poslаgаti meso i povrće. Preliti sosom od renа i stаviti u zаgrejаnu rernu nа 200°C dа se zаpeče.