Kiseli krastavci nisu samo ukusna salata ili dodatak za sendvič. Oni sadrže proteine i vlakna, dosta vode i malo masnoća. Obiluju mineralima poput gvožđa, kalijuma, natrijuma i fosfora, kao i vitaminima C, A, B-6, B-12, riboflavinom, niacinom i tiaminom…
Kiseli krastavci sadrže antioksidanse koji štite naše telo od slobodnih radikala (nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije), a pored toga, podstiču i stvaranje dobrih bakterija koje su ključne za zdravu probavu. Takođe, deluju blagonaklono na jetru, štite je i pomažu u filtriranju toksina iz organizma... Ako ste pod stalnim stresom, ovo je hrana koju bi trebalo češće konzumirati iz razloga što sprečava pojavu čira na želucu, a preporučuje se i osobama obolelim od dijabetesa tipa 2, jer stabilizuje nivo hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima.
Čak i sok od kiselih krastavaca može da bude dobar za zdravlje. Ukoliko ste žedni, žeđ ćete najbrže smiriti sokom od krastavaca, jer vam je u tim trenucima potreban napitak koji sadrži natrijum i kalijum. Kako ovaj napitak sadrži oba elementa, osveženje ćete osetiti trenutno. Sok od krastavaca smatra se narodnim lekom koji može pomoći kod sindroma „nemirnih nogu”, a ispijanje „kiselog soka” može da umiri i grčeve u mišićima.
Ukoliko niste znali, kiseli krastavci ublažavaju loše stanje organizma nakon prekomerne konzumacije alkohola. Oni mogu ukloniti alkohol iz tela poboljšavajući celokupno zdravlje. Inače, krastavci su poznati po tome što uklanjaju štetne materije iz tela bez ispiranja korisnih.
Naučnici su otkrili da fermentisana hrana (poput kiselih krastavaca, kiselog kupusa ili jogurta) može smanjiti anksioznost. Za to su odgovorni probiotici ili zdrave bakterije iz ovih namirnica. Veruje se da oni utiču na mikrobiom u crevima, što dalje ima pozitivan efekat i na mozak.
Kao i jabukovo sirće, i sok od kiselih krastavaca može da vam pomogne da smršate. Zato, ako već imate kisele krastavčiće, pijte bar jednu kašiku ovog soka dnevno i brzo ćete videti poboljšanje.
Sastojci:
2 krompira, 2 kisela krastavčića, malo putera, 100ml kisele pavlake, 1 kašičica brašna, 1l pilećeg ili povrtnog bujona, mirođija, so, biber
Priprema:
U bujonu kuvajte krompire isečene na sitne kocke. Krastavčiće takođe isecite na kockice i kratko ih propržite na malo putera (tek toliko da omekšaju), pa ih dodajte krompirima. Za kiseliji ukus, dodajte kašiku tečnosti iz tegle u kojoj su stajali krastavci. U pavlaku umešajte kašičicu brašna i dodajte čorbi. Posolite, pobiberite i dodajte iseckanu mirođiju. Služite toplo.