B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Dojenje - Mnoga dobra za majku i dete!

autor: Dr Slavica Bekić | 04.10.2017
Dojenje - Mnoga dobra za majku i dete!Približavamo se 40. nedelji u godini. Ta nedelja je u našoj zemlji, kao i u mnogim drugim zemljama, obeležena kao Svetska nedelja dojenja. Obzirom da trudnoća traje 40 nedelja, simbolično je odlučeno da se baš u 40. nedelji u godini promoviše dojenje i istaknu povoljni uticaji prirodne ishrane na zdravlje bebe i majke.

Prvo mleko - kolostrum, neka vrsta koncentrata, gušće je i intenzivnije boje, javlja se u prvih 3 do 5 dana, prilagođeno je novorođenoj bebi, lakše se vari i pored nutritivnih vrednosti sadrži i sekretorni IgA imunoglobulin, koji obezbeđuje zaštitu protiv bakterija i virusa, te tako štiti novorođenče od infekcije, a i pomaže da se creva očiste od prve stolice (mekonijuma). Nakon 3 do 5 dana kreće zrelo mleko, ono je nešto svetlije, bistrije i prilagođeno uzrastu, a konstantno se menja prema potrebama bebe.

Majčino mleko ima idealan odnos belančevina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala, te u potpunosti zadovoljava potrebe odojčeta uzrasta do 6 meseci. Zbog toga se preporučuje isključivo dojenje do tog uzrasta, a posle toga se nastavlja uz dopunsku nemlečnu ishranu, koju treba postepeno uvoditi. Dojenje se može nastaviti i nakon navršene prve godine života, odnosno do uzrasta koje odgovara i prija i majci i detetu.

U prvih nekoliko nedelja se preporučuje sisanje na zahtev bebe, tj. uvek kada beba to poželi, u početku je to i 10 -12 x dnevno po 5 do 10 minuta na svakoj dojci. Uobičajen razmak između dva podoja je oko 1 do 3h. Što beba više sisa, majci više nadolazi mleko. Kasnije, kada se kapacitet bebinog želuca poveća i beba postaje snažnija, podoji se proređuju na 3 do 4h po 10 minuta na svakoj dojci. Ne treba se plašiti da li beba dobija dovoljno mleka, najbolji pokazatelj za to je dobar napredak u telesnoj težini.

Majčino mleko obezbeđuje pravilan rast i razvoj bebe, podstiče rast i razvoj odbrambenog sistema, sterilno je, te štiti bebu od crevnih infekcija, sadrži antitela i štiti od raznih bolesti. U prvom redu upale srednjeg uha, infekcije mokraćnih puteva, respiratornih infekcija, smanjuje rizik za pojavu atopije, ekcema, astme, smanjuje mogućnost pojave šećerne bolesti kod dece. Manji je rizik od malokrvnosti obzirom da je  najbolja iskoristljivost gvožđa iz majčinog mleka. Smanjuje se opasnost od iznenadne smrti odojčeta.

Deca su naše najveće blago i izvor naših najvećih radosti, savršena su bića, ali njihov organizam na rođenju nije još u potpunosti zreo. Zbog toga treba da im obezbedimo  najviše što možemo da izrastu u zdrave mlade osobe sa mirazom za dobro zdravlje tokom celoga života. Dojenje je pravi put ka tome!!!

Razne studije pokazuju da se dugim dojenjem obezbeđuje bolji razvoj inteligencije kod dece, kao i bolji razvoj govora, te razvoj psihičke i emotivne stabilnosti u odraslom dobu. Dobrobiti za majku su mnoge, dobro dojenje smanjuje smrtnost kod majki nakon porođaja, smanjuje postporođajno krvarenje kao i postporođajnu depresiju, smanjuje nastanak malignih oboljenja dojke i jajnika, kao i rizik nastanka osteoporoze i anemije kod majke. Reguliše telesnu težinu, te pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom. Pored svih ovih prednosti postoji i ekonomska prednost, besplatno je, nije upakovano u ambalažu koja zagađuje životnu sredinu, uvek je idealno zagrejano, sterilno je i uvek i na svakom mestu dostupno za hranjenje bebe. Štiti fizičko i mentalno zdravlje i majke i deteta, doprinosi uspostavljanju harmoničnih odnosa u celoj porodici. U svetu oko 50% smrtnosti dece mlađe od 5 godina nastaje zbog neuhranjenosti a to se može smanjiti isključivim dojenjem na 13%.

Ako pak majka iz bilo kog razloga ne doji i odluči se za ishranu adaptiranom mlečnom formulom, ne znači da će njena beba biti uskraćena za dobar razvoj, pažnju, negu i ljubav majke i cele porodice.