B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Enteroviroze ili crevne infekcije

autor: Dr Slavica Bekić | 30.05.2017
Enteroviroze ili crevne infekcije

Evo nas na pragu leta. Čekaju nas visoke temperature i savršeni uslovi za razmnožavanje i širenje enterovirusa (crevnih virusa). Kada se virusi dovoljno namnože i osnaže, izazivaju infekciju. Ove vrste infekcija se šire unutar porodice, u malim kolektivima, te među decom koja su bila u međusobnom kontaktu. Put prenosa je fekalno-oralni, tj. preko prljavh ruku, sa obolelog na zdravo dete. Često kao izvor zaraze bude i zagađena bazenska voda, a mesto ulaska može da bude i ždrelo.

Najčešće obolevaju deca od 4 do 12 godina. Bolest obično počinje povišenom telesnom temperaturom, peckanjem u grlu, a može se razviti herpangina, konjuktivitis, često i bolest šaka, stopala i usta (HFMD). Uglavnom enteroviroza počinje povišenom telesnom temperaturom od 38 do 40 stepeni, malaksalošću i glavoboljom. To traje 3 do 4 dana i prolazi bez posledica.

Ipak najčešća manifestacija enterovirusnih infekcija je od strane sistema za varenje. Kod crevnih manifestacija infekcija se očituje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i prolivom. Proliv je simptom kog karakteriše ili prevelik broj stolica ili kao stolice smanjene gustine i povećanog volumena ili kombinacija ovih promena. Količina stolice koja je veća od 15 gr/kg TT/dan kod odojčadi i male dece ili veća od 200 gr na dan kod dece starije od 3 godine, označava se kao patološka i praćena je gubitkom vode i elektrolita koji se moraju nadoknaditi.

Nakon povraćanja je poželjno prekinuti svaki unos hrane u periodu od oko 3 h. To vreme treba iskoristiti za nadoknadu izgubljene tečnosti. Za to postoje gotovi rastvori za rehidraciju na tržištu (Elektrolyt sa ukusom banane, Diarino ORS, Rehiran i mnogi drugi). Rastvor se priprema po uputstvu označenom na kesici: prašak rastvoriti u prokuvanoj i obavezno ohlađenoj vodi ili čaju od šipka. Davati ga postepeno, na svakih 5 do 10 minuta po 5 do 10 ml (1 do 2 gutljaja) rastvora, ukupno 50 do 100 ml /kg TT/24 h u zavisnosti od uzrasta deteta i stepena dehidracije.

Ishrana treba da bude prema želji deteta, a u skladu sa principima zdrave ishrane, više puta u toku dana u vidu manjih obroka. Nije potrebna nikakva posebna dijeta, samo izbegavati sveže voće i povrće kao i voćne sokove. Pored dobre rehidracije u izlečenju pomažu i probiotici, tako što obavljaju iste funkcije kao i prirodna crevna flora koja biva uništena dejstvom enterovirusa. Zato ih je dobro uzimati dok traju simptomi bolesti i još 7-14 dana nakon toga da bi se održao njihov povoljan učinak na crevnu mikrofloru do oporavka. Antibiotici ne deluju na viruse, te ih ne treba davati.

Bolje sprečiti nego lečiti, poznata je narodna izreka. Evo nekoliko saveta koji mogu u tome pomoći: u prvom redu treba održavati redovnu i dobru higijenu ruku (oprati ruke mlakom vodom i sapunom i zatim ih dobro obrisati), naročito nakon upotrebe toaleta i pre jela.

Dobra higijena posuđa u kojem se priprema i čuva hrana takođe može puno pomoći i naravno temeljno pranje svežeg voća i povrća pre upotrebe, odgovarajuća priprema obroka i čuvanje hrane na odgovarajućoj temperaturi u hladnjaku, izbegavati duži boravak na jakom suncu, jer to pogoduje razvoju enteroviroza.