B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kako putovati na odmor sa bebom ili sa malom decom?

autor: Dr Slavica Bekić | 23.06.2017
Kako putovati na odmor sa bebom ili sa malom decom?

Godišnji odmori... Svi razmišljamo o  putovanjima. Gde krenuti i kako sa malim detetom u automobilu pitanja su koja povećavaju nivo stresa kod roditelja.

Kako najkomfornije i najsigurnije smestiti bebu ili malo dete u automobilu? Odgovor je jednostavan - smestiti dete u auto sedište, jer auto sedišta spašavaju živote dece. Zato je savet za sve koji planiraju da voze decu automobilima, bilo da se radi o kraćim ili dužim putovanjima, da ih smeste u auto sedišta. Ipak i uprkos svemu tome, svest roditelja o korišćenju auto sedišta je na veoma niskom nivou. Oni to neretko doživljavaju kao nepotreban trošak i mišljenja su da je krilo majke najsigurnije mesto za bebu koja se vozi u automobilu.

Istraživanja su dokazala da ako dete nije u automobilu propisno vezano pojasevima u sedištu za dete, a dođe do sudara pri brzini od 50 km na sat, doživi traumu kao da je palo sa petog sprata. Zbog toga je obavezno da deca uvek budu obezbeđena pojasevima u auto sedištu, a samo auto sedište da bude pažljivo odabrano i propisno postavljeno kako bi bezbednost deteta bila na najvišem nivou.

Bitno je da auto sedište po veličini uvek savršeno odgovara uzrastu deteta. Takođe, ne treba koristiti auto sedište koje je već učestvovalo u sudaru, kao ni auto sedište kojem je istekao rok trajanja preporučen od strane proizvođača. Kada teme glave deteta pređe gornju liniju auto sedišta, treba ga zameniti većim, bez obzira na to što samo sedište još uvek odgovara godištu deteta. Jednostavno, neka deca su krupnija i naprednija od drugih.

Pri kupovini obavezno obratiti pažnju da li je auto sedište izrađeno u skladu sa evropskim direktivama UNECER44/04, što znači da auto sedište poseduje atest bezbednosti izdat od Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu za sigurnost auto sedišta. Na ovoj opremi nikako ne treba štedeti.

Takođe je za bezbednost deteta vrlo bitno da  je sedište pravilno postavljeno, tačno onako kao je to prikazano na uputstvu proizvođača. Dešava se, kada atomobil koristimo za različite svrhe, pa često moramo da sklanjamo ili vadimo sigurnosno dečije sedište, da ga nakon toga samo olako ubacimo bez propisanog „pričvršćivanja” standardnim pojasevima. Ovakav postupak je veoma opasan jer se dečije sedište nepropisno postavljeno i pri malim udesima pretvara  u ozbiljnu opasnost po naše dete, što naravno nikako nismo želeli, samo smo hteli da ubrzamo neke dosadne postupke.

Auto sedišta su podeljena u nekoliko grupa po veličini zavisno od uzrasta deteta. Grupa 0 - za decu do 10 kg, grupa 0+ - za decu do 13 kg, grupa I - za decu od 9-11 kg, grupa II - za decu od 15-25 kg i grupa III - za decu od 22-36 kg. Postoje i kombinovana sedišta koja se mogu koristiti duži period, npr. 0/I (od 0-18 kg) I/II/III (od 9-36 kg).

Da bi putovanje za decu biti ugodno i komforno dobro je da u automobilu temperatura vazduha ne bude viša od 25 stepeni C, da se pravi pauza na svaka 2-3 h, da se u toku putovanja dete ne hrani slatkišima, slatkim sokovima, voćem i drugom lako kvarljivom hranom, nego da se nudi često vodom ili blagim čajem, bistrim sokom od jabuke, da hrana bude lako svarljiva i da nije podložna kvarenju, te da je prilagođena uzrastu deteta.

Srećan put i dobar odmor!