B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Krup (Croup)

autor: Dr Slavica Bekić | 01.04.2018
Krup (Croup)

Krup je zajednički naziv za upalu ispod nivoa glasnih žica i dušnika koje dovodi do laringitisa, laringotraheitisa i laringotraheobronhitisa. Ovo je često oboljenje u dečijem dobu, a javlja se kod dece uzrasta od 6 meseci do 3-4 godine.

Kod odojčadi je grudni koš mek jer rebra još nisu okoštala, položena su horizontalno, međurebarni mišići su slabo razvijeni, a disanje je skoro isključivo stomakom. Takođe su disajni putevi u odojčadi mnogo uži nego kod odraslih osoba, tako da zadebljanje sluznice dušnika za 1 mm (npr. izazvano upalnim otokom) smanjuje presek lumena dušnika odojčeta za oko 75% dok u odraslog isto takvo zadebljanje smanjuje presek lumena za oko 20%.

Temperatura može biti blago povišena ili normalna, može da se prvo javi curenje iz nosa i grebanje u grlu tokom 2-3 dana, zatim stridor i promuklost, dete hvata vazduh uz naporan kašalj. Tipičan tok je ponavljanje simptoma tokom 3 uzastopne noći, posle čega dolazi do postepenog oporavka. Trajanje bolesti je u zavisnosti od stepena težine same bolesti, a najčešće ima blagi tok i prolazi za nekoliko dana. Ima tendenciju da se češće ponavlja u ranom detinjstvu, a gubi se oko 6-8 godine.  

Iako u prvi mah bolest deluje dramatično, najčešće ima blagi tok. Ponekad je dovoljno izneti dete na svež vazduh ili ga uneti u kupatilo da udiše toplu paru oko 6 minuta, da bi se prekinuo napad. Svakako je potrebno da dete uzima što više tečnosti, ako je telesna temperatura preko 38,5 stepeni, da se snižava antipireticima (kod nas su to lekovi na bazi ibuprofena i paracetamola, nikako ne koristiti lekove na bazi acetilsalicilne kiseline, kao što su Aspirin i Andol zbog moguće pojave teških komplikacija nakon njihove primene kod dece mlađe od 15 godina) te hlađenjem u mlakoj kupci ili umotavanjem u mlak, mokar čaršav.

Antibiotska terapija svakako nije potrebna, izuzev u slučaju potvrđene bakterijske prirode bolesti (što je vrlo retko). Ako ipak ne dolazi do poboljšanja ili se stanje deteta pogorša, ono postane uznemireno i uplašeno, a pri tome izgleda intoksicirano, svakako je potrebno da se javite pedijatru, koji će pregledati dete i odlučiti koja će terapija za njega biti najbolja. I pored svog najčešće blagog toka i benigne prirode bolesti, oko 10% dece sa krupom zahteva bolničko lečenje i primenu kiseonične terapije.

Krup se javlja iz punog zdravlja, najčešće noću, nekoliko sati nakon zaspivanja, naglo, jakim metanim kašljem, nalik na lajanje psa. Najčešće se javlja u rano proleće i jesen. Od 2-4 puta se češće javlja kod dečaka. Izazvan je virusima, u 75% je to respiratorni sincicijelni virus, a može biti i Adeno, influenca AiB virus ili vrlo reko izazvana bakterijom. Uzročnik može da bude i alergijska reakcija, možda čak i na sam virus.

Najbolje ga opisuje i značenje reči od koje samo ime potiče, a to je škotska reč “croup” odnosno “kreštanje”. Stridor (piskav zvuk šištanja) nastaje usled turbulentnog protoka vazduha i znak je opstrukcije gornjih disajnih puteva do račvanja dušnika (traheje).